Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Euroländerna överens om villkoren gällande EU:s krisfond – kommissionen måste ännu lägga fram förslag före stödpaketet blir verklighet

Från 2020
Eurogruppens distansmöte. Kvinna fotograferar skärm.
Bildtext Också Eurogruppens möten hålls på distans.
Bild: EPA-EFE

Eurogruppen har godkänt villkoren för att använda EU:s krisfond ESM i kampen mot coronaviruset. Redan tidigare gavs ibruktagandet av fonden grönt ljus från finansministrarnas håll.

Det handlar om stöd i form av lån med låg ränta från EU:s nödfond ESM. Krispaketet uppgår i en summa på sammanlagt 540 miljarder euro. Krisfondens syfte är att stöda de länder som drabbats allvarligt av coronakrisen, däribland Italien.

– Med tanke på krisens exceptionella karaktär har vi kommit överens om både fördelaktiga och tillräckliga villkor, sa eurogruppens ordförande Mario Centeno.

För Finlands del var det riksdagen som godkände ESM:s villkor, och finansminister Katri Kulmuni har talat för en linje där Finlands budgetsuveränitet inte får försvagas. Grundlagsutskottet arbetar också för att se till att krisarrangemangen är grundlagsenliga.

Enligt Kulmuni är Finlands andel i det hittills överenskomna åtgärderna 370 miljoner euro av Europeiska investeringsbankens lånegarantier samt 430 miljoner euro av sysselsättningsfonden Sures garantier.

Oklart när förslaget läggs fram

Stödpaketet innefattar 100 miljarder euro från EU-kommissionsförslaget Sure, 200 miljarder euro från EIP i form av lån till små och medelstora företag, och 240 miljarder euro från euroländernas krisfond ESM för att bekosta sjukvårdskostnader och stävja epidemins spridning.

EU-kommissionen har å sin sida inte ännu redogjort för när man planerar lägga fram förslaget. Kommissionen ska också arbeta fram ett så kallat återhämtningsinitiativ på omkring 1 500 miljarder euro och presentera ett förslag på en långtidsbudget.

Källor: STT, AFP, Reuters, TT

Diskussion om artikeln