Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle-journalisten Susanna Turunen är Årets europé

Från 2020
Susanna Turunen
Bildtext För tillfället verkar Susanna Turunen som EU-korrespondent i Bryssel.

Medborgarorganisationen Finland i Europa har utnämnt Yle-journalisten Susanna Turunen till Årets europé.

Utmärkelsen tilldelas en person som ökar på kunskapen om Europeiska Unionen och främjar europeiska värderingar, internationellt samarbete och demokrati i Finland, Europa och världen.

Enligt föreningens styrelse har Turunen i sitt journalistiska värv bidragit till att göra EU och europeisk politik mer begripliga. Turunens förmåga att göra stora politiska helheter förståeliga har haft en stor betydelse för den samhälleliga debatten.

"Genom att bevilja EU-korrespondent Susanna Turunen utmärkelsen som årets europé vill vi å vår sida lyfta fram betydelsen av politisk journalistik av hög kvalitet i en tid då desinformation, klickrubriker och fejknyheter präglar samhällsdebatten," skriver föreningens ordförande Ville Kaunisto i ett pressmeddelande.

- Europeiska Unionens beslut och byråkrati kan av många upplevas som onödiga. Men om jag lyckas ge dem innebörd för den finländska publiken har jag också själv lärt mig och förstått något nytt, säger Susanna Turunen.

Susanna Turunen är långvarig specialredaktör med ansvar för EU frågor vid Yle Uutiset. För tillfället verkar hon som EU-korrespondent i Bryssel.

Finland i Europa beviljar utmärkelsen Årets europé för första gången för att uppmärksamma att det gått 25 år sedan Finland blev medlem i EU.

Organisationen fungerar som den internationella Europarörelsens takorganisation i Finland.

Föreningen har ungefär 3 500 medlemmar. Dessutom hör ett trettiotal föreningar, bland dem arbetsmarknadens centralorganisationer och MTK, organisationen.

Finland i Europa r.f. strävar efter att öka på medborgarnas aktivitet, främja diskussionen om EU samt öka på medborgarnas påverkningsmöjligheter i Europa.

Diskussion om artikeln