Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KHL-övergångar: Jokerit värvar "FM-ligans bästa back", NHL-draftettan har hittat en ny klubb och Harri Pesonen flyttar till Ryssland

Från 2020
Jakub Krejcik, Nail Jakupov och Harri Pesonen.
Bildtext Jakub Krejcik, Nail Jakupov och Harri Pesonen.
Bild: All Over Press

I ishockeyligan KHL rustar klubbarna inför nästa säsong. Helsingforsklubben Jokerit har skaffat fyra nyförvärv under veckan och på fredagen presenterades backen Jakub Krejcik. Den tidigare juniorstjärnan Nail Jakupov försöker blåsa liv i sin karriär genom att flytta från SKA till Moskvaregionen, medan VM-guldhjälten Harri Pesonen efter sex säsonger i Schweiz har tecknat sitt första KHL-kontrakt.

Jokerit meddelar att man är överens med en av FM-ligasäsongens bästa backar. Tjecken Jakub Krejcik, som förra säsongen representerade Kärpät, har tecknat ett tvåårskontrakt.

Säsongen 2020–21 blir 28-åringens tredje i Finland. Krejcik värvades av Lukko sommaren 2018 och efter en lyckad debutsäsong i FM-ligan bar flyttlasset till Uleåborgsklubben Kärpät.

– Jag har spelat i Finland i två år och trivts perfekt. Det är inte långt hem till Prag, vilket är speciellt viktigt nu då vi väntar vårt första barn. Jag känner David Sklenicka, Marko Anttila och Julius Junttila sedan tidigare och tror att jag kommer att passa in bra, säger Krejcik på Jokerits webbplats.

Säsongen 2019–20 blev det 8 + 22 = 30 poäng på 44 matcher i Kärpät. Hockeyjournalisterna utser årligen vinnaren till Pekka Rautakallio-priset som delas ut till den bästa ligabacken. Matt Caito från KooKoo fick priset i år och Krejcik slutade tvåa i omröstningen.

Rösterna i valet av FM-ligans bästa back

1. Matt Caito (KooKoo) 197 poäng
2. Jakub Krejcik (Kärpät) 150 poäng
3. Valtteri Kemiläinen (Tappara) 90 poäng
4. Shaun Heshka (Kärpät) 21 poäng
5. Robin Press (Lukko) 16 poäng

Under säsongen var Krejcik uttagen till samtliga tre EHT-turneringar och Jokerits klubbchef Jari Kurri är belåten.

– Han har tagit stora steg framåt under de senaste säsongerna. Under den gångna säsongen var han FM-ligans bästa back och en av Tjeckiens bästa backar i EHT-matcherna, säger Kurri på klubbens webbplats.

Jokerits har presenterat fyra nyförvärv den här veckan. Sedan tidigare står det klart att målvakten Anders Lindbäck (Torpedo Nizjnij Novgorod) samt anfallarna Julius Junttila (Kärpät) och Jordan Schroeder (Torpedo Nizjnij Novgorod) ansluter till Helsingforsklubben.

Spelarkontrakt i Jokerit

Målvakter:
Janis Kalnins
+ Anders Lindbäck (Torpedo Nizjnij Novgorod)

Backar:
Teemu Eronen
Alex Grant
Tommi Kivistö
+ Jakub Krejcik (Kärpät)
Viktor Lööv
David Sklenicka

Anfallare:
Marko Anttila
Henrik Haapala
Aleksi Halme
Konsta Hirvonen
Henri Ikonen
Nicklas Jensen
Jesse Joensuu
+ Julius Junttila (Kärpät)
Saku Mäenalanen
John Norman
Brian O'Neill
+ Iiro Pakarinen (Barys Nur-Sultan)
Antti Pihlström
Veli-Matti Savinainen
+ Jordan Schroeder (Torpedo Nizjnij Novgorod)

Spelare som lämnar Jokerit:

- Antti Niemi (målvakt)
- Oliver Lauridsen (back, till Malmö)
- Mikko Lehtonen (back, till Toronto)
- Eemeli Räsänen (back, till HPK)
- Petri Kontiola (anfallare)
- Steve Moses (anfallare, till Rapperswil-Jona)
- Mika Niemi (anfallare)
- Ahti Oksanen (anfallare, till KooKoo)
- Peter Regin (anfallare)

Backen Sami Lepistö sitter på ett utgående kontrakt med Jokerit och det är fortfarande oklart om det blir någon fortsättning.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

NHL-draftettan får lämna SKA

Sommaren 2013 log hockeylivet för 19-årige Nail Jakupov. Ryssen hade ett år tidigare reserverats som etta av Edmonton och under sin rookiesäsong noterats för 17 + 14 = 31 poäng på 48 NHL-matcher.

Efter det har karriären pekat spikrakt nedåt.

Det blev 9 + 7 = 16 poäng på 58 matcher i Colorado.
Bildtext Det blev 9 + 7 = 16 poäng på 58 matcher i Colorado.
Bild: Scott D Stivason/Cal Sport Media/All Over Press

Efter fyra säsonger i Edmonton prövade anfallaren vingarna i såväl St. Louis (2016–17) som Colorado (2017–18), men utan att få till det.

Jakupov vände hemåt och kritade på för KHL-storklubben SKA S:t Petersburg. Efter blygsamma 10 + 10 = 20 poäng på 46 matcher säsongen 2019–20 erbjöds Jakupov ingen fortsättning i SKA och nu har han tecknat ett tvåårskontrakt med Vitjaz Podolsk som håller till i Moskvaregionen.

VM-hjälten till Ryssland

En spelare som däremot har lyckats göra framsteg på äldre dagar är 31-årige Harri Pesonen. Anfallaren var aldrig någon juniorstjärna men imponerade stort då han VM-debuterade i landslaget som vann guld 2019.

Harri Pesonen har lyckats med målskyttet.
Bildtext Harri Pesonen gav Finland ledningen mot Tyskland.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Under de sex senaste säsongerna har Pesonen hållit till i Schweiz. Säsongen 2019–20 blev det 18 + 24 = 42 poäng på 48 matcher i SCL Tigers.

Nu har Pesonen tecknat sitt första KHL-kontrakt. Han ska representera Metallurg Magnitogorsk under de två kommande säsongerna.

Diskussion om artikeln