Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jutta Urpilainen: Vi måste ge corona-hjälp till Afrika för att skydda oss själva

Från 2020
Uppdaterad 09.05.2020 16:55.
Kuvassa on Jutta Urpilainen Ylen studiossa.
Bildtext Jutta Urpilainen besökte Yles program Morgonettan i dag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samtidigt som flera afrikanska länder öppnar sina samhällen igen efter nedstängningar försöker EU hjälpa dem i kampen mot coronaviruset.

EU:s "Afrika-kommissionär" Jutta Urpilainen säger i Morgonettan på TV1 att hon har talat med flera afrikanska ledare om situationen.

– Deras budskap är att om medborgarna tvingas stanna hemma i karantänliknande förhållanden riskerar de svältdöd. Hellre går man på jobb och tar risken att smittas av coronaviruset.

När Urpilainen tillträdde posten som kommissionär för internationella partnerskap ifjol talade hon gärna om att de afrikanska länderna ska ses som samarbetspartners, inte som stödmottagare.

Coronakrisen har ändrat lite på förhoppningarna

– Vi måste utöver partnerskapet fråga oss hur vi kan stärka de afrikanska staternas möjlighet att kämpa mot pandemin.

"Lockdown" inget alternativ för en fattig stat

När europeiska länder väljer att stänga samhällen tvingas de stöda ekonomin med jättesummor.

Samtidigt måste deras socialstödssystem fungera under hård press.

Inget av detta är möjligt i t.ex. Kongo-Kinshasa, Nigeria eller Ghana, åtminstone inte i europeisk skala.

Alla de tre exempelländerna har nu lättat på restriktioner som de tidigare infört.

EU har lanserat ett coronastöd på 20 miljarder till så kallade partnerländer, "Team Europe" kallar man det. Afrikanska länder får en stor del av pengarna som ska gå både till hälsovårdskostnader och till att stöda sociala och ekonomiska funktioner.

Men hur mycket en kamp mot coronaviruset egentligen kostar ett samhälle kanske man får en fingervisning om när man ser på prislappen hittills för EU:s och EU-ländernas samlade stödåtgärder: 3390 miljarder euro.

Urpilainen: vi måste också tänka på oss själva

Det är klart att Jutta Urpilainens och EU:s egenintresse är lika stort som hjälpivern.

Urpilainen har redan tidigare uttryckt sin oro för att pandemin kan ge upphov till en ny flyktingvåg från Afrika till Europa.

Till Svenska Yle säger Urpilainen idag att också om Europa lyckas få pandemin under kontroll, finns fortfarande risken kvar.

– Den här krisen känner inga gränser. Om vi inte hjälper Afrika kan det finnas en risk att coronan kommer tillbaka till Europa senare.

Europeiskt dilemma: Uppmuntra till social distansering eller inte?

Trots att Urpilainen inte vill ställa saker emot varandra har EU ändå en balansgång framför sig.

Ska man uppmuntra till kamp och hårda tag mot coronaviruset i partnerländerna trots att deras samhällen inte är utrustade för sånt?

I länder där institutioner och socialstöd är svaga är människor ofta beroende av de egna sociala kretsarna, och att självisolera sej och förlita sej på stöd av staten är en icke-fråga.

Samtidigt är mänskligt socialt umgänge just det som viruset lever på och frodas av.

Tyvärr har Urpilainen bråttom till tåget när Svenska Yle träffar henne efter Morgonettan-intervjun och hinner inte bearbeta frågan desto närmare.

Vad tycker du själv om att u-länder stänger ner sina samhällen i kampen mot coronaviruset?

– Det här är ett stort problem för de länder som inte har stödnät. Därför är det viktigt med internationellt samarbete och vi har möjligheten att hjälpa fattiga länder.

Diskussion om artikeln