Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Resebranschen i svår kris - hoppas på lättnader av staten

Från 2020
Uppdaterad 09.05.2020 14:52.
Strand i Grekland
Bildtext De grekiska stränderna blir utan turister i år?
Bild: Yle/Anna Ruda

Resebyråerna och researrangörerna, som har drabbats hårt av coronakrisen, hoppas på konkret hjälp av staten, inte bara vackra ord.

Branschens intresseorganisation SMAL (Suomen matkatoimistoalan liitto) beskriver problemen som extremt svåra: Många researrangörer har ingått avtal och betalat förskott till hotell och andra underleverantörer, samtidigt som de är bundna av paketreselagstiftningen som ger resenärerna rätt att få full ersättning för inställda resor.

SMAL påpekar att de förskott researrangörerna betalat ofta inte kommer tillbaka i reda pengar - trots det måste kunderna ersättas till 100 procent, såvida de inte själva går med på att skjuta upp resan eller ta emot ett gåvokort, eller voucher.

Under normala omständigheter klarar resebranschen av de krav paketreselagstiftningen ställer, men coronaepidemin har lett till en katastrofal situation, säger SMAL i ett pressmeddelande.

Turistindustrin står för 10 procent av bnp i Europa. I Finland är turismens andel 2,7 procent av bnp. Finland går också miste om skatteintäkter på grund av epidemin. Finländarnas utlandsresor inbringade år 2017 2,3 miljarder euro i skatteintäkter.

Diskussion om artikeln