Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Madagaskar prånglar ut örtdryck mot covid-19 - afrikanska länder importerar "medicinen" trots WHO:s varningar

Från 2020
Madagaskars president Andry Rajoelina drack ur en flaska "Covid Organics" vid lanseringsceremonin för "örtmedicinen" i huvudstaden Antananarivo den 20 april.
Bildtext Madagaskars president Andry Rajoelina drack ur en flaska "Covid Organics" vid lanseringsceremonin för "örtmedicinen" i huvudstaden Antananarivo den 20 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

I slutet av april lanserade Madagaskars president Andry Rajoelina en örtdryck som han påstår att både skyddar mot covid-19 och botar sjukdomen. Flera afrikanska länder har beställt stora partier av drycken, trots att WHO varnar för den.

President Rajoelina och hans medarbetare stod på en scen i huvudstaden Antananarivo och drack girigt ur "Covid Organics"-flaskor den 20 april. Då lanserades örtdrycken av presidenten. En dryck som, enligt honom, både förebygger och botar covid-19.

Enligt Rajoelina hade åtminstone två personer då redan botats från virussjukdomen just genom den här örtdrycken som utvecklats av ett statligt institut i Madagaskar.

Den myndighet som ansvarar för tillsyn av läkemedel i Madagaskar har inte godkänt örtmedicinen.

Det har inte hindrat länder som Liberia, Guinea-Bissau, Ekvatorialguinea, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville) att ta emot tusentals gratis doser av den här madagaskiska "örtmedicinen".

Soldater delar ut ansiktsmasker och "örtmedicinen" (här som örtte) i centrum av Antananarivo.
Bildtext Soldater delade ut ansiktsmasker och "örtmedicinen" (här som örtte) i centrum av Antananarivo den 22 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu ska Madagaskar börja ta betalt för örtdrycken. Enligt nyhetsbyråerna har flera afrikanska länder redan visat intresse för drycken och presidentkansliet i Madagaskar uppger att man tagit emot beställningar både från statliga myndigheter och privatpersoner i många afrikanska länder.

Tanzania fick ta emot sitt första parti av Covid-Organics (COV) på fredagen, berättade den tanzaniska regeringens talesman Hassan Abas.

Tanzanias president John Magufuli har kritiserats för att förringa faran med coronaviruset. Den 22 april beskyllde Magufuli sitt hälsoministerium för att sprida panik med nya coronasiffror. Den 29 april hade Tanzania registrerat 480 fall av covid-19, men sen dess har man inte offentliggjort några nya siffror alls.

Värlshälsoorganisationen varnar för den helt otestade produkten

Både Världshälsoorganisationen (WHO) och Afrikanska unionen (AU) har gång på gång påpekat att örtdrycken inte har testats och att det inte finns några som helst bevis på att den har någon effekt.

WHO har erbjudit Madagaskar att testa drycken vetenskapligt, men inte fått svar, rapporterade Sveriges radio redan tidigare i veckan.

Exempelvis Liberias vice informationsminister Eugene Farghon sa att Liberia inte har några som helst planer på att testa "läkemedlet" innan man delar ut det.

Långa rader av "Covid Organics" eller COV stod uppställda vid lanseringstillfället i Antananarivo.
Bildtext Långa rader av "Covid Organics" eller COV stod uppställda vid lanseringstillfället i Antananarivo.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Madagaskar är ett afrikanskt land....Därför agerar vi som en afrikansk nation och fortsätter använda våra afrikanska örter, sa Farghon.

Oro för att folk tror sig få immunitet genom drycken

WHO har uttryckt stor oro för att människor som använder sig av den här produkten kan känna sig skyddade eller immuna mot covid-19 och sluta akta sig för smittan.

Det finns också risker med doseringen av en helt otestad "örtmedicin". Drycken kan ha bieffekter.

Det madagaskiska institutet ska ha använt sommarmalört (Artemisia annua) i framställningen av "Covid Organics".

Sommarmalört (Artemisia annua) i en trädgård Conthey, Schweiz, fotograferad den 21 april.
Bildtext Sommarmalört (Artemisia annua) i en trädgård Conthey, Schweiz, fotograferad den 21 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Artemisinin som utvinns ur den här växten används också i malarialäkemedel. Den kinesiska forskaren Tu Youyou tilldelades ett Nobelpriset i medicin 2015 för att hon upptäckt och framställt artemisinin för användning i malariamedicin.

WHO konstaterar att växten i sig ingalunda botar malaria och AU har förgäves försökt få Madagaskar att uppge tekniska data om örtdrycken, alltså hur den är sammansatt.

Källor: Reuters, AFP, SR

Diskussion om artikeln