Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fler klubbar motsätter sig spel på neutrala planer – Watfords chef vill att Premier League ska följa Bundesligas exempel: ”Det här kan sätta punkt för vår tid i ligan”

Från 2020
Watfordspelare jublar
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Spel på neutral plan kan bli nödvändigt för att kunna slutföra Premier League-säsongen. Men en del klubbar är allt annat än positivt inställda. Watford är nu den tredje klubben som officiellt motsätter sig förslaget.

Premier League har lanserat ”Project Restart” med målsättning att återuppta säsongen i juni. Tanken är att de 92 återstående matcherna ska spelas inför tomma läktare på speciellt utvalda neutrala planer.

Premier League förväntas rösta om förslaget den här månaden och 14 av 20 klubbar måste ge sitt godkännande för att det ska kunna träda i kraft.

Hos en del klubbar har ändå missnöjet börjat gro. Brighton och Aston Villa har redan officiellt motsatt sig förslaget och nu följer Watford i samma spår.

– Vi har fått höra att vi inte kan spela våra resterande hemmamatcher på Vicarage Road med de fördelar som det ger oss. Alla kompromisser och säkerhetsrisker gör att vi förväntas slutföra en säsong som på intet sätt liknar den som inleddes i höstas.

– Watford är en liten klubb och det här kan sätta punkt för vår tid i ligan. Är det rättvist och liknar det sportslig integritet? Naturligtvis inte, skriver klubbens vd Scott Duxbury i The Times.

Enligt Duxbury finns det åtminstone sex klubbar som inte gillar förslaget.

– Premier League har en plikt att ta det på allvar. En del klubbar skriver gladeligen under förslaget eftersom de anser att det finns fördelar med ett komprimerat format. Liverpool kan vinna titeln och andra kan säkra sina platser i de Europeiska cuperna, skriver han.

Scott Duxbury står och talar med några personer.
Bildtext Scott Duxbury är vd för Watford.
Bild: /All Over Press

Premier League borde göra som Bundesliga

Duxbury anser att Premier League borde ta efter Bundesliga. I Tyskland kommer lagen att spela både hemma- och bortamatcher då ligan återupptas den 16 maj.

– De har hittat ett sätta att implementera alla förslag som vi har diskuterat och utan att behöva spela på neutrala planer, skriver han.

Watford har haft en tung säsong i Premier League och riskerar nedflyttning. Då nio omgångar återstår att spela ligger laget strax ovanför nedflyttningsstrecket.

– Hur kan en klubbs framtid bestämmas när förhållandena har förändrats drastiskt? Hur kan man anse att det är rättvist? Att åberopa rädsla och oro är för simpelt.

– Kritiker säger kanske att mina åsikter bygger på ett egenintresse och de har alldeles rätt. Jag har en skyldighet att skydda min klubb och mina anställda, skriver Duxbury.

Diskussion om artikeln