Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sarahs önskan om fem barn och ett stort rött hus på landet gick i uppfyllelse

Från 2020
Mamma i soffa med sina fem barn
Bildtext Sarah Skinner-Tuuf med sina fem barn (arkivbild)
Bild: Yle/Esa Saari

Frågar du mina barndomsvänner så har jag alltid önskat fem barn och att bo i ett stort, rött hus på landet. Så blev det också, säger Sarah Skinner-Tuuf i Korsholm.

När Sarah träffade sin man hade hon fem barn på önskelistan medan maken Jean-Christoffer hade nöjt sig med två. Sarah drog det längre stråt.

Deras förstfödda lät ändå vänta på sig och paret hann börja tänka på alternativ. Men sen tog det fart och nu handlar vardagen långt om strukturer och att försöka tillgodose vars och ens olika behov.

Äldsta sonen är nyss fyllda 11, tvillingdöttrarna är 5 och ett halvt år, följande dotter 3 och minstingen är en son på 1,5 år. Hur är det då att ha så många barn som ändå kommit med rätt täta mellanrum?

- Över förväntan, säger Sarah. Det var kanske mest "hulabaloo" när tredje dottern föddes och tvillingarna var cirka två år och åtta månader och relativt vilda.

Strukturer behövs

Sarah beskriver en vanlig vardag i fembarnsfamiljen. Den pågående coronaepidemin har givetvis gjort sitt för att komplicera det hela.

- Vi har strukturerat upp dagen ganska bra - det har vi levt med ända sen vi blev tvillingföräldrar, det är ett måste, säger hon.

Äldsta sonen väcks för att gå en liten promenad som motsvarar den promenad han i vanliga fall skulle gå till skolan. Sen jobbar han ett par lektioner.

- Sen går vi alla ut ett tag innan lunchen, som vi äter tillsammans. Medan den yngsta sover gör vi sådana ämnen med äldsta sonen som vi kan göra tillsammans; gympa, bildkonst och sånt.

Sarahs man jobbar också hemma. På så vis har de försökt anpassa sig och skapa strukturer. Att Sarah fortfarande är vårdledig underlättar läget.

Ensamtid

Att kunna ge alla barnen den tid och uppmärksamhet som de behöver och förtjänar är förstås en utmaning. Sarah minns en intervju för många år sen, innan hon själv hade många barn:

- Det var en fembarnsmor som sa att hon försöker ge alla en halvtimme ensamtid per dag. Då tänkte jag "oj det var lite", men nu lyfter jag på hatten - hur klarade hon det?

- Det är så mycket jag skulle vilja göra med ett barn i taget, men kanske den tiden kommer. Några små utflykter har vi börjat göra med ett barn i taget.

Sarah Skinner-Tuuf med dottern Magdalena
Bildtext Treåriga Magdalena tycker om att plocka blommor åt mamma
Bild: Yle/Pia Lagus

Planen var att äldsta barnet på sin 11-årsdag i mars skulle få åka till Rom med mamma, men det blev nu inte av. Den dagen kommer, konstaterar Sarah.

Vad står då överst på Sarahs "mammaönskelista"? Jo, att få börja sjunga igen.

- Mitt andningshål är att jag sjunger i kör en gång i veckan och det skulle vara skönt att igen få komma bort de där timmarna och göra något som är bara är mitt eget.

Sarahs önskan om fem barn och ett stort rött hus på landet gick i uppfyllelse - Spela upp på Arenan