Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bisarr valdag i Polen - inget val men presidentvalet är inte heller formellt inställt

Från 2020
Polens sittande president Andrzej Duda höll en presskonferens i staden Jozefin, i mellersta Polen den 7 maj.
Bildtext Polens sittande president Andrzej Duda höll en presskonferens i staden Jozefin, i mellersta Polen den 7 maj.
Bild: EPA-EFE/MATEUSZ MAREK POLAND

I Polen råder juridiskt och politiskt kaos kring det presidentval som borde ha hållits i dag. Rent formellt har det varken skjutits upp eller ställts in, men valdeltagandet blir noll procent.

In i det sista ville Polens styrande parti Lag och Rättvisa (PiS) genomföra presidentvalet i dag, den 10 maj. Oppositionen krävde att valet skulle skjutas upp på grund av coronaepidemin. Dels hade utbrottet redan omöjliggjort normalt kampanjarbete och dels skulle epidemin försvåra själva röstandet.

Nationalkonservativa PiS och dess koalitionspartner högerpartiet Poruzumienia har majoritet i parlamentets underhus, sejmen. Förra månaden godkände sejmen en lag om att valet skulle hållas som poströstning på grund av coronaviruset.

Senaten, som kontrolleras av oppositionen, förhalade sin omröstning i veckor och röstade till sist nej till poströstning. Då var det allt för knappt om tid för att organisera valet ordentligt längre.

Till sist blev också PiS och Poruzumienia allt mer oense om hur problemet skulle lösas. På onsdag kväll meddelade ledaren för PiS, Polens starke man, Jarosław Kaczyński, att han och Poruzumienias ledare Jarosław Gowin hade kommit överens om att skjuta upp valet.

Polens mest inflytelserika politiker Jarosław Kaczyński är inte ens minister. Han är partiledare och parlamentariker.
Bildtext Polens mest inflytelserika politiker Jarosław Kaczyński är inte ens minister. Han är partiledare och parlamentariker.
Bild: AFP / Lehtikuva

Meddelandet kom sent på kvällen, genast efter en direktsänd presidentvalsdebatt på tv och enligt de flesta bedömare såg det ut att komma som en total överraskning också för valets förhandsfavorit, den sittande presidenten Andrzej Duda.

De facto har de här två partiledarna och parlamentarikerna ingen formell rätt att fatta ett sådant beslut. Enligt de två herrarna skulle det gå till så att landets högsta domstol skulle annullera valet eftersom det inte hållits, och sen skulle sejmens talman meddela ett nytt valdatum så fort som möjligt.

Oppositionen beskyller det styrande partiet för rättshaveri

Enligt oppositionen och de flesta rättsexperter borde man ha utlyst en slags undantagstillstånd på grund av coronaepidemin och inom ramen för det undantagstillståndet hade man kunnat skjuta upp valet.

PiS har vägrat utlysa ett nöd- eller undantagstillstånd av det slaget och sagt att virussituationen inte är tillräckligt allvarlig i Polen för att den skulle berättiga ett sådant beslut.

Oppositionen och en lång rad politiska bedömare menar att det finns rent politiska skäl till att PiS envisades med att hålla valet den 10 maj och att Kaczyński och partiet nu vill bestämma ett nytt valdatum så fort som möjligt.

PiS man, den sittande presidenten Duda, leder i opinionsmätnigarna, men Kaczyński oroar sig för att virusepidemin får så allvarliga följder att stödet för Duda kommer att urholkas om man inte håller val nu.

Det är tillsvidare helt oklart hur beslutet om ett nytt valdatum kommer att fattas och när valet kan hållas.

Enligt oppositionen har Kaczyński och Gowin ingen som helst rätt att "beordra" högsta domstolen att annullera valet nu efter den här valdagen som icke är.

Källor: AFP, Reuters, Yle