Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Måste ligaspelare med coronaoro spela och träna? Spelarföreningen: "Det finns spelare som är bekymrade"

Från 2020
Uppdaterad 10.05.2020 16:44.
Fotbollsspelare ligger på marken och håller sig för ansiktet.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Exceptionella tider kräver exceptionella lösningar. Så säger PK-35 Vantaas ordförande Samu Liski, som säger att all verksamhet är frivillig för spelarna. Men hur tänker andra ligaklubbar på dam- och herrsidan?

På grund av coronapandemin kunde de inhemska fotbollssäsongerna inte dra i gång som planerat i mars-april. Nu syns ändå ljus i tunneln för fotbollsvännerna då herrligan (1 juli) och damligan (13 juni) har spikat premiäromgångens datum.

Av de stora fotbollsligorna i Europa är Tyskland först ut med att fortsätta säsongen efter ett över två månader långt coronauppehåll. De två högsta herrligorna, Bundesliga och 2. Bundesliga, fortsätter lördagen den 16 maj.

Den tyska tidningen Der Spiegel frågade 36 tyska klubbar om spelarna kan tvingas att ställa upp på träningar och matcher. Storklubben Schalke 04 var en av nio klubbar (25 procent av de tillfrågade) som meddelade att träningar och matcher är frivilliga.

Yle Sporten har talat med fotbollsfolk i Finland om hur de ser på den exceptionella situationen.

Christoffer Perret är vd för HIFK Fotboll och basar över herrlaget som håller till i fotbollsligan. Han säger att klubben har koll på hur spelarna förhåller sig till att börja träna kollektivt och spela matcher.

– Vi har frågat dem och försökt kartlägga situationen. Vi har varit tvungna att utreda det.

Besvärlig juridik

Trots att spelarna har betalt säger Perret att klubben inte har för avsikt att tvinga oroliga spelare att träna och spela.

– Det här är en helt unik situation. Arbetskontrakten utgår från att de ska spela fotboll, de ska träna och följa våra instruktioner. Rent arbetsförhållandejuridiskt så ja, vi kan säkert tvinga dem. Samtidigt har vi som arbetsgivare en skyldighet att se till att det är tryggt, att vi beaktar hälsa och liv.

Peter Mattsson, klubbledare för IFK Mariehamn, säger att man inte har ställt någon direkt fråga till spelarna om deras vilja att träna och spela.

Mattsson medger att han inte har stenkoll på paragraferna och att han därför inte kan uttala sig om hur klubben skulle agera i eventuell konflikt där en spelare inte vill träna och spela.

– Jag kan inte juridiken i huvudet och har inte ens tänkt i de barnorna. Om frågan kommer upp måste jag bekanta mig med juridiken.

Klubbdirektör Peter Mattsson sitter ner och ler.
Bildtext Peter Mattsson säger att IFK Mariehamns spelare vill träna och spela.
Bild: Ålands Radio/TV

En orsak till att Mattsson, åtminstone ännu, inte har behövt engagera sig i frågan är att ingen spelare i IFK Mariehamn har meddelat att de skulle vara obekväma med att uppta säsongen.

– Om någon absolut inte vill, så tvingas ingen till det. Vi skulle väl tillämpa samma princip som i Tyskland, konstaterar Mattsson.

"Man måste ta folks oro på allvar"

I HIFK har kommunikationen har gått åt båda hållen.

– Vi har flera spelare som har frågat om det är tryggt. Det är klart att de funderar på det. Ingen vill ju bli sjuk. Man måste ta folks oro på allvar, säger Perret.

– Instruktionerna från oss har varit att man inte ska komma om man inte är helt frisk. I stället för att definiera om man är tillräckligt frisk, har vi sagt att man ska vara helt frisk.

Christoffer Perret, ordförande för HIFK-fotboll.
Bildtext Christoffer Perret leder HIFK Fotboll.
Bild: Mikael Oivo / Yle

I HIFK håller man på att inleda kollektiv träning i mindre grupper.

– Vi har bedömt att det ännu inte har varit trygga förhållanden. Nu kör vi igång med grupper på högst tio personer, inklusive tränarna. En kvart i mellan och så kommer nästa grupp.

Det är en lösning som spelarna väntat på.

– De är väldigt ivriga på att äntligen få börja spela och träna. Före den här krisen slog till kretsade hela deras liv kring fotboll. Allt från hur de äter, tränar och sover. Det är klart att alla har sett fram emot att komma tillbaka till gänget och träningarna. Det är fotbollsspelare de vill vara.

Samtidigt kommer HIFK att tillämpa specialarrangemang.

– Vi kommer exempelvis inte att ha några omklädningsrum i bruk. Alla ska ta sig till träningarna ensamma och omklädda, säger Perret.

Harmoniskt i EIF och Inter

I division 1-klubben Ekenäs IF drar lagträningarna i gång den 1 juni. Enligt vd Peter Haglund har ingen spelare ännu meddelat att de inte skulle stå till förfogande då.

Fram till dess har spelarna möjlighet att välja om de vill köra lätt träning i mindre grupper eller sköta träningen helt på egen hand.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext Peter Haglund är vd för Ekenäs IF.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Åboklubben FC Inter, som var snubblande nära ett FM-guld i höstas, säger att coronapandemin inte har skapat några dispyter mellan klubben och spelarna.

Vesa Mäki, som är teknisk chef, konstaterar att klubben har snackat med spelarna, som i sin tur verkar vara till lags med att spela och träna. Skulle någon spelare tveka siktar man på att lösa det genom att diskutera.

Från Tammerfors hälsar Ilves vd Tomi Erola att samtliga spelare i laget ser fram emot att säsongen drar i gång. Ilves förutsätter också att spelarna står till klubbens förfogande.

– Alla i laget har kontrakt och att träna är inte frivilligt, uppger han till Yle Sporten.

Sihvola hoppas på "coronakultur"

Den tidigare HIFK-spelaren Pekka Sihvola fungerar som ordförande för spelarföreningen JPY. Enligt honom är spelarna i det stora hela belåtna över att säsongen snart kan dra i gång, men han han uppmanar samtidigt klubbarna att ta situationen på allvar.

– Det finns enskilda spelare som är bekymrade. Vissa mer, andra mindre. Vårt budskap till klubbarna är att lyssna på dessa spelare. Trots att det kommer generella direktiv, så behöver man vara flexibel.

Enligt Sihvola bär klubbarna ett stort ansvar i den exceptionella situationen.

– Jag hoppas att klubbarna skapar en atmosfär och ”coronakultur” då lagträningarna drar igång. Om man är orolig ska man kunna prata med tränarna och klubbledningen. Det är förfärligt om det finns ett grupptryck och en spelare, som är rädd, inte vågar öppna munnen.

Åland United svarar på frågor

Damlaget Åland United spelar i Nationella ligan och där finns det inte någon konflikt mellan klubben och spelarna. Sportchefen Mikael Virta säger ändå att han har fått svara på frågor.

– Spelarna har ställt frågor som klubben har svarat på enligt bästa förmåga.

Enligt Virta har klubbledningen snarast fått fokusera på att understryka att spelarna måste hålla sig borta om de känner sig sjuka.

Kom inte med om du har rädslor

Under den förlängda försäsongen har Åland United fått klara sig utan sin målvakt Cornelia Sundelius som har varit skadad och nu befinner sig i Sverige. Det kommer att ta ytterligare tid innan hon kan ansluta till laget.

– Då hon återvänder till Åland tvingas hon sitta i karantän i 14 dagar, konstaterar Virta.

Skulle någon spelare meddela att hon inte vill eller vågar träna och spela tänker Åland United inte tvinga någon.

– Det kan finnas många orsaker till att en spelare vägrar. Om någon gör det förs en diskussion. Vårt budskap är att "kom inte med om du har rädslor", säger Virta.

Damerna inleder säsongen först

I ett annat damlag, PK-35 Vantaa, säger ordförande Samu Liski att klubben har haft kontakt med spelarna och att man snart kommer ta en ny runda.

– Vi börjar med träningar i smågrupper först i början av nästa vecka. Vi har gott om tid att gå igenom situationen med alla spelare.

Vi kan inte syna kontraktsklausulerna i sömmarna

I Vandaklubben är det spelarna som har det sista ordet.

– Utgångspunkten är att allt är frivilligt. Om någon upplever tränande som obekvämt så förutsätts det inte. I så fall har spelaren möjlighet att kliva av. Vår åsikt är att vi inte kan syna kontraktsklausulerna i sömmarna i en så här unik situation, säger Liski.

– Exceptionella tider kräver exceptionella lösningar.

Nationella ligan drar i gång med kort varsel och i PK-35 Vantaa är det något som har väckt irritation.

– Det största bekymret handlar om att säsongen drar i gång så snabbt. Bara två veckor till den första matchen från att lagträningarna börjar. Många tycker att tiden blir kort.

Coronaspridning får konsekvenser

Spelarförbundets Sihvola konstaterar att hela fotbollsfamiljen sitter i samma båt.

För att säsongen ska kunna fortlöpa krävs att spelarna hålls friska. I tyska 2. Bundesliga åkte Dynamo Dresden på en kallsup en vecka före omstarten då två spelare insjuknade i covid-19.

Det resulterade i att hela laget förpassades till hemmakarantän i 14 dagar.

– Om en spelare smittas och för smittan vidare är det en katastrof för klubben. Spelarna och klubben har ett gemensamt intresse, säger Sihvola.

Pekka Sihvola har spelat ligafotboll i HIFK.
Bildtext Pekka Sihvola är ordförande för spelarföreningen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

PK-35 Vantaas ordförande Liski säger att man vill ha klara direktiv uppifrån.

– Hur ska vi agera om någon i laget drabbas av corona?

Även Sihvola tycker att det behövs riktlinjer men påpekar i samma veva att även förbundet och ligaledningen har en besvärlig sits.

– Klubbarna och spelarna väntar febrilt på tydliga direktiv från ligan och förbundet. Och så ska det förstås vara.

– Det är en och en halv månad till ligastarten. Kollar man tillbaka en och en halv månad har det hänt ganska mycket. Det kan hända att det sker en hel del innan ligan kör igång. Då direktiv kommer bygger de på dagens information. Direktiven måste kunna förändras snabbt, till och med dagligen. Alla måste kunna anpassa sig till det, säger Sihvola.

Diskussion om artikeln