Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Böter för folk utan mask och skyddshandskar i S:t Petersburg

Från 2020
Uppdaterad 10.05.2020 16:38.
Ryssland, coronavirus
Bildtext Sjukhusen är under hård press i S:t Petersburg
Bild: AFP / Lehtikuva

I S:t Petersburg ska man börja bötfälla personer som inte bär andningsskydd och skyddshandskar på allmänna platser. Ukasen kommer från stadens myndigheter och träder i kraft på tisdagen den 12 maj. Bötessumman är 4 000 rubel eller 50 euro.

Hittills har skyddshandskar och -masker rekommenderats men inte varit obligatoriska för invånarna i S:t Petersburg.

Ryska storstäder hårt drabbade

Nu vill myndigheterna stävja smittspridningen som är kraftig särskilt i storstäderna i Ryssland. I S:t Petersburg rapporterades på söndagen 7 404 coronafall, näst mest i Ryssland efter Moskvaregionen.

Obligatoriet att bära mask och handskar gäller för alla offentliga utrymmen, inklusive gator och torg.

Försäljningpunkter för skyddsutrustning ska finnas längs med metrosystemet i staden och försäljarna ska garantera att utbudet räcker till.

Blir Ryssland nytt epicentrum?

I dag överskred det officiella antalet coronasmittade i Ryssland 200 000 fall. Under den senaste veckan har 10 000 nya smittfall rapporterats varje dag.

Om takten fortsätter kan Ryssland bli Europas coronaepicentrum inom en vecka. Just nu är antalet smittade högst i Spanien, med cirka 264 000 fall. Coronadödsfallen bedöms ändå där vara på nedgång.

Ryssland förklarar för egen del det stora antalet smittade med en aggressiv testningspolicy. 5,4 miljoner ryssar har testats, enligt myndigheterna.

Ingen rekommendation i Finland

I Finland finns inga officiella rekommendationer i fråga om andningsskydd i offentliga utrymmen. De anvisningar som finns gäller enbart vårdpersonal.

Social- och hälsovårdsministeriet låter som bäst utreda om andningsskydd ska bli obligatoriska också i Finland. För närvarande gäller Världshälsoorganisationens ståndpunkt enligt vilken det inte är bevisat att andningsskydd hindrar coronasmitta.

Utredningen skall vara klar till juni.

Diskussion om artikeln