Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsminister Harakka tror inte på skyddsmasktvång i bussar och tåg: "Vår nordiska linje är att hålla avstånd från varandra"

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 11:49.
Timo Harakka eduskunnassa 12.9.2019
Bildtext Kommunikationsminister Timo Harakka
Bild: Pekka Tynell / YLE

På onsdag väntas EU-kommissionen ge riktlinjer för hur man återigen kunde öppna för turism på ett säkert sätt.

Man ska bland annat bädda för att öppna gränserna inom EU, och ge vägledning för hur man stävjar smittorisken på turistorter, hotell och i kollektivtrafiken.

Kommunikationsminister Timo Harakka säger att han inte vet om det kommer att ges några rekommendationer som kan tänkas gå emot Finlands egna direktiv.

- Vi har ju haft våra egna riktlinjer i flera månader, inte har vi väntat på vad EU kommer med. Vi får se på onsdag om kommissionen tycker det är fiffigt att införa några allmänna regler.

Borde Finland införa skyddsmasker i kollektivtrafiken liksom i några av de större EU-länderna?

- Jag har talat med mina nordiska kolleger och vår gemensamma linje är att det ska vara avstånd i kollektivtrafiken. Det är förstås lätt nu när bara 20-30 procent av platserna i flyg, tåg och bussar fylls. Men distansering är vårt första alternativ, också när passagerarantalet igen börjar öka.

Hur går den ihop med den europeiska linjen om det blir en sådan?

- Ja till exempel Tyskland och Frankrike förutsätter ju ansiktsmasker. Alla länder måste få utgå från sin egen situation. Våra städer kan inte jämföras med de stora, tätt befolkade metropolerna.

Betyder den finländska linjen att regeringen måste tvinga fram fler bussar och tåg i trafiken så att man kan hålla dem halvtomma när passagerarna blir fler?

- Vi ska följa det där jättenoga - hur beläggningen i kollektivtrafiken utvecklas. Sen kan vi fundera på att öka avgångarna, men jag förstår också städernas trafikbolag, de förlorar hela tiden en massa pengar. Därför vill jag att vi förhandlar med dem och kommer överens hellre än att regeringen bara ger direktiv

Det att EU-kommissionen ger vägledning i hur man öppnar för turism igen, betyder det att vi håller på att återgå till normalare tider, att vi kan börja resa friare igen?

- Knappast blir det normalt på några år ännu. Men det blir intressant att se om kommissionen tycker man kan ha gemensamma hygienprinciper i trafiken och turismen.

När lyfter regeringen rekommendationen att inte resa utomlands på fritidsresor?

- Vi har redan lättat för arbetspendlingen. Vi ser regelbundet på vilka andra lättnader i utlandsresandet vi kan göra.

Diskussion om artikeln