Handeln blomstrar på mors dag – den traditionella morsdagsrosen utmanas av pioner och andra snittblommor
Det är mors dag, strålande sol och coronakris. Människor står och köar utanför den lilla blomaffären och väntar tålmodigt på sina blommor. Sällan har en mors dag varit lika livlig som den här, åtminstone inte vad blomhandlare Risto Kortelainen på blomaffären Castanum i Tölö i Helsingfors kan minnas.
– En av de populäraste morsdagsblommorna är fortfarande den traditionella morsdagsrosen i kruka, men den utmanas av andra blommor som hortensia, pion, azalea och orkidé, säger Kortelainen.
Det är också rätt vanligt att köpa blommor till trädgården och balkongen, som till exempel pelargon.
Rosen alltid populär
Rosen försvarar ändå alltid sin plats, men buketter med snittblommor är också väldigt populära, berättar Kortelainen.
Kortelainen fick in beställningar till sent i natt, och var tvungen stänga nätbutiken för att hinna med alla buketter.
Trenden har i år, bortsett från den traditionella morsdagsrosen, varit moderna snittblomsbuketter, med lätta, somriga blommor med mycket grönt, förklarar Kortelainen. Också torkade blommor, som eukalyptusblad är populära.
Den största högtiden för att köpa blommor är julen, då säsongen är lång – över två veckor. Mors dag är ändå den enskilda dag på året som det säljs flitigast blommor, och den föregås av några riktigt hektiska dagar, förklarar Kortelainen.
Årligen köper finländarna blommor för omkring 500 miljoner euro, varav julen står för 100 miljoner. På mors dag köper finländarna blommor för uppskattningsvis 50–60 miljoner euro, och årets mors dag verkar inte vara ett undantag.
Glädjande att kunder hittar in från gatan
Coronakrisen slog hårt mot de flesta företag, och märktes också av i blomaffärerna.
– Hälften av våra kunder består av företagsbeställningar, och många veckobeställningar ställdes in – flera bröllop likaså. Det som är glädjande är att vi fått flera kunder som kommer in från gatan.
Dessutom går det bra för näthandeln, då allt fler beställer sina blommor på nätet. Tiotals beställningar har rasslat in på handelns nätbutik under de senaste dagarna – och flera köper också sina blommor på plats.
Det till största delen soliga vårvädret har också varit till blomsterhandlarnas fördel. På Kortelainens blomaffär har man valt att ha största delen av sortimentet ute, och slipper därmed trängsel inne i det lilla affärsutrymmet. Utomhus är det lättare att hålla rätt avstånd.
Coronakrisen till trots blomstrar det för blomsterhandeln, särskilt i dag. Kortelainen har jobbat inom branschen i 30 år, och upplever sig ha hunnit få perspektiv på hur människor handlar blommor.
– Blomsterhandlarna har överlevt flera kriser, människor verkar finna tröst i blommor när samhället krisar, funderar Kortelainen.
Diskussion om artikeln