Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyon riktar skarp kritik mot ligan – anser att beslutet att lägga ner säsongen var förhastat: ”Finns tid att undvika ett fullständigt nederlag”

Från 2020
Målvakten Anthony Lopes och utespelarna Marcelo och Kenny Tete firar.
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

En stor ekonomisk smäll väntar de franska klubbarna då säsongen inte spelas färdigt anser Lyon. Enligt klubben borde ligan ha väntat med sitt beslut. Det handlar om framtiden för fransk fotboll, skriver man på sin webbplats.

I slutet av april valde det franska fotbollsförbundet att sätta punkt för säsongen i Ligue 1. Tio omgångar återstod att spela och PSG tilldelades senare bucklan medan Amiens och Toulouse flyttades ner till andraligan.

Lyon låg på sjunde plats då säsongen stoppades vilket gör att man missar de europeiska cuperna nästa säsong. Klubben kritiserar nu i starka ordalag ligans beslut.

– Ligan fattade plötsligt beslutet att stoppa säsongen utan att ta hänsyn till Uefa:s rekommendationer och utan att kontrollera vad grannländerna planerade.

– Det handlar inte bara om Lyon, det handlar om framtiden för fransk fotboll. Det finns fortfarande tid till den 25 maj att riva upp beslutet och undvika ett fullständigt nederlag, skriver klubben på sin webbplats.

Uefa har satt den 25 maj som deadline för ligorna att besluta hur man tänker göra med resten av säsongen.

Ekonomisk smäll väntar

Enligt Lyon kommer klubbarna i Frankrike att drabbas hårt ekonomiskt av beslutet. Klubben uppger att det rör sig om förluster på ungefär 900 miljoner euro.

– Hur ska vi kunna garantera att franska klubbar inte går i konkurs innan året är slut? Hur ska vi kunna tampas mot klubbar i andra europeiska ligor som i stor utsträckning väntat med att återuppta säsongen?

– Hur ska vi kunna förhindra att klyftan mellan franska klubbar och resten av Europa inte blir större?, frågar sig klubben.

Lyon kommer att spela vidare i Champions League och har fortfarande chansen att gå långt i turneringen om den återupptas. Lyon besegrade Juventus i den första åttondelsfinalen och har en liten fördel inför returmötet.