Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

FDUV: Lagstridigt att hindra funktionsnedsatta att åka hem

Från 2020
En anonym kvinna står med ryggen vänd mot kameran i ett vardagsrum.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Under coronaepidemin har det förekommit att personer med intellektuell funktionsnedsättning inte fått träffa sina anhöriga. Som längst har det handlat om perioder på till och med två månader. Frågan aktualiserades inför mors dag då det var klart att alla inte fick åka hem.

De tre förbunden för personer med intellektuell funktionsnedsättning, FDUV, Kehitysvammaliitto och Kehitysvammaisten Tukiliitto önskar och kräver att man börjar förverkliga trygga besök genom olika arrangemang och användning av skyddsutrustning.

Enligt förbunden har många personer med intellektuell funktionsnedsättning haft svårt att förstå varför de inte fått träffa sina föräldrar på upp till två månader. Enligt lagen kan bara personer som blivit smittade av eller exponerade för coronaviruset isoleras eller sättas i karantän, konstaterar de i ett gemensamt utlåtande.

dricker kaffe
Bildtext Många skulle vilja umgås, men alla har inte tillåtits träffas.
Bild: Pixabay/Stocksnap

Enligt Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare för FDUV, har det förekommit långa perioder av karantän för de övriga familjemedlemmarna.

– Det har förekommit att hela familjen tvingats vara i karantän före hembesöket. Det här kan man tolka som lagstridigt, det måste alltid vara en läkare som ordinerar karantän.

Hon påpekar att förbunden inte vill lätta på restriktionerna, utan att bedömningen kunde göras från fall till fall. Hemgård säger att tolkningen av regeringens restriktioner varierat på olika enheter. I vissa fall har personerna fått träffa sina anhöriga utomhus medan andra faktiskt fått åka hem.

– Jag vet familjer som tagit hem sina barn. De finns de som jobbar och inte har den möjligheten. De har till och med valt att inte alls ha kontakt för att det hela väcker för mycket känslor.

Diskussion om artikeln