Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera länder i Europa lättar på coronarestriktionerna i dag

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 10:06.
Ambulanssjukvårdare och andra yrkesgrupper hyllades på storbildsskärm intill Eiffeltornet på söndagen, dagen innan man lättar på en hel del av restriktionerna.
Bildtext Ambulanssjukvårdare och andra yrkesgrupper hyllades på storbildsskärm intill Eiffeltornet på söndagen, dagen innan man lättar på en hel del av restriktionerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots oron för en andra virusvåg så lättar många europeiska länder på sina virusrestriktioner från och med måndagen. Exempelvis i Frankrike, Belgien och Spanien ska folk få mera frihet nu.

I Frankrike får frisörer, kläd- och blombutiker och bokhandlare slå upp sina dörrar igen. Men franska barer, restauranger och biografer hålls stängda. Inte heller teatrar eller biografer får öppna ännu.

Franska grundskolor tillåts ta emot mindre grupper av elever, beroende på vilka utrymmen man har tillgång till. Munskydd är obligatoriska i kollektivtrafiken.

Fransmän tillåts också röra sig utomhus utan att visa upp några intyg från och med måndagen, men de ska hållas inom en radie på 100 kilometer från sitt hem om de inte har vägande skäl för längre resor.

I Belgien ska de flesta affärer få öppna idag med säkerhetsavstånd, men barer hålls stängda och restauranger får inte hålla öppet för annat än hämtmat.

I centrala Bryssel ska fotgängare och cyklister prioriteras på ett nytt sätt och hastighetsbegränsningarna för bilister sänks. De belgiska skolorna håller stängt fram till den 18 maj.

Stora delar av Spanien tar ett steg till

Ungefär hälften av Spaniens befolkning, på kring 47 miljoner, ska få börja träffa familj och vänner i grupper på upp till 10 personer från och med måndagen.

Jag kan knappt bärga mig för att få röra vid någon igen

- Vi har redan beslutat om att äta middag tillsammans på onsdag, ett tio personers sällskap. Jag kan knappt bärga mig för att få röra vid någon igen, kyssa och bli kysst, sade 66-åriga Beatriz Gonzalez i Las Palmas till nyhetsbyrån Reuters.

De får också mötas på uteserveringar nu då uteserveringarna får öppna - med begränsat antal sittplatser och säkerhetsavstånd.

Men svårast drabbade Madrid och Barcelona omfattas inte av de här lättnaderna. Fotbollsklubben FC Barcelona återupptog ändå sina träningar i fredags och Real Madrid följer det exemplet idag.

På många håll i Spanien hade bar- och restaurangägare fullt upp under helgen med att förbereda öppnandet av sina uteserveringar. Den här bilden togs på söndagen i en bar i Gandia, Valencia.
Bildtext På många håll i Spanien hade bar- och restaurangägare fullt upp under helgen med att förbereda öppnandet av sina uteserveringar. Den här bilden togs på söndagen i en bar i Gandia, Valencia.

I Spanien tillåts folk bara resa inom den egna provinsen om de inte har speciella skäl till längre resor och biografer och teatrar hålls fortsättningsvis stängda.

De spanska skolorna öppnas först i september.

Skolor öppnar på flera håll

I Nederländerna öppnar grundskolorna delvis nu. Bilskolor, frisörer, fysioterapeuter och bibliotek tillhör dem som också får öppna igen, men de måste se till att folk är fortsatt noggranna med hygien och avstånd.

Också i Schweiz får grundskolor öppna igen i dag på måndagen men ofta med mindre gruppstorlekar än normalt. Restauranger, museer och bokhandlar får öppna sina dörrar igen, men de måste följa olika försiktighetsregler. Möten mellan fler än fem personer är inte tillåtna.

Exempelvis i Serbien öppnar daghemmen idag. I Kroatien får daghem och skolor öppna på frivillig basis. I Kroatien öppnar också uteserveringar nu och människor får samlas i grupper på upp till tio personer.

Brittiska lättnader väcker frågor

Då Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll ett tv-tal till nationen på söndag kväll, utlovade han inga snabba eller stora lättnader i restriktionerna ännu den här veckan.

Men han uppmanade de arbetstagare som inte kan jobba hemifrån att börja jobba på sina arbetsplatser redan idag.

De ska ändå helst göra det så att de undviker kollektivtrafiken. Fackförbunden har redan undrat hur det här ska gå till och de anser att det inte getts klara direktiv om hur arbetstagarna ska skydda sig själv från smitta.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln