Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regionförvaltningsverket vill stänga fastighetsförmedlaren Björndahl för en vecka

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 13:43.
Temabild: En manshand håller i en nyckelknippa medan en kvinnohand håller upp ett miniatyrhus i bakgrunden.
Bildtext Förbudet gäller alla verksamhetsställen i Karleby, Jakobstad, Vasa, Kannus, Ylivieska och Kristinestad.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har förbjudit Asunto Björndahls fastighetsförmedlingsverksamhet för sju dygn. Men företaget har överklagat beslutet. Artikeln uppdaterad

På måndag nästa vecka skulle Asunto Björndahl stängas i sju dygn framåt, enligt Regionförvaltningsverkets beslut. Förbudet gäller alla verksamhetsställen i Karleby, Jakobstad, Vasa, Kannus, Ylivieska och Kristinestad.

Förmedlingsrörelsen eller de anställda får inte utföra några förmedlingsuppgifter eller marknadsföra förmedlingstjänster.

Men Björndahl har överklagat beslutet till Vasa förvaltningsdomstol. Domstolen har den 7 maj förbjudit verkställigheten av Regionförvaltningsverkets beslut tills domstolen avgjort ärendet.

Orsaken till att Regionförvaltningsverket vill stänga förmedlingsrörelsen är att Björndahls verksamhet strider mot bestämmelserna om fastighetsförmedling och god förmedlingssed. Förmedlingsrörelsen har bland annat förmedlat ett objekt utan gällande uppdragsavtal, försummat sin informationsskyldighet och handlat i strid med god förmedlingssed i fråga om anbudsförfarandet.

Dessutom upptäckte Regionförvaltningsverket andra brister och försummelser i förmedlingsrörelsens verksamhet.

Regionförvaltningsverket har också tidigare gett förmedlingsrörelsen varningar under åren 2018 och 2019. De tidigare bristerna bidrog till att företaget nu enligt Regionförvaltningsverket bör stänga.

Regionförvaltningsverket har flera gånger uppmanat förmedlingsrörelsen att iaktta lagen och god förmedlingssed.

År 2015 förbjöds Asunto Björndahl Oy:s verksamhet också delvis för bestämd tid. Regionförvaltningsverket kommer att följa upp att förmedlingsrörelsen iakttar förbudet.

Yle Österbotten har sökt vd Kaj Björndahl för en kommentar.

Texten har uppdaterats 11.5 kl. 13.43 med uppgiften att Björndahl överklagat till Vasa förvaltningsdomstol och att domstolen förbjudit verkställigheten av regionförvaltningsverkets beslut. I första versionen av sitt pressmeddelande skrev RFV inget om att företaget överklagat till domstol