Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovision: Europe shine a light samlar Europa i en stor nostalgisk Eurovisionsshow på lördag - bland artisterna Johnny Logan och Netta

Från 2020
Uppdaterad 15.05.2020 13:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Eurovision: Europe Shine a Light (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blev inte den Eurovisionsvår som alla fansen hade hoppats på, men helt utan sameuropeisk lägereldsstämning blir vi inte lördagen den 16 maj.

Från Hilversum i Nederländerna sänds Eurovision: Europe shine a light, en internationell musikshow som direktsänds till över 40 länder.

- Vi vill förena Europa den 16 maj med en tv-show som skapar samhörighet i bästa sändningstid, meddelar Jon Ola Sand som är exekutiv chef för Eurovision Song Contest.

I stället för en tävling är programmet en hyllning till de 41 artister som skulle delta i Eurovisionen och ger dem en stund i strålkastarljuset. Det blir också uppträdanden av legendariska artister från sångtävlingens förflutna.

Måns Zelmerlöw framför sin låt Heroes i Eurovision 2015.
Bildtext Måns Zelmerlöw hör till de tidigare segrarna som ses i Europe shine a light.
Bild: EBU

Bland annat kommer israeliska Gali Atari att sjunga sin hit Halleluja (1979), svenska Måns Zelmerlöw uppträder med Heroes (2015), serbiska Marija Šerifović med Molitva (2007) och Netta från Israel (2018) och Duncan Lawrence från Nederländerna (2019) uppträder med nyskrivna låtar.

Programmet har fått sitt namn efter Katrina and The Waves vinnarlåt från 1997. Alla årets artister ska tillsammans framföra Love shine a light från sina hemmaknutar. Texten har skrivits om så att den är anpassad till coronaläget och med låten vill man minnas coronavirusets offer och tacka dem som håller samhällets hjul i rullning.

Johnny Logan.
Bildtext Den trefaldiga vinnaren Johnny Logan dyker också upp för att leda tittarna i en gemensam sång.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

För tionde året i rad får också Eurovisionskommentatorerna Eva Frantz och Johan Lindroos klättra in i ett bås för att referera ett program, trots att det här skiljer sig från de tidigare åren.

- Ingenting blev som vi hade tänkt oss den här våren. Kul att det ändå blir en sändning som alla vi som tycker om Eurovisionen kan titta på tillsammans från hemmasoffan, säger Eva Frantz.

Hon är också glad för att programmet har byggts upp så att det finns rum för kommentatorernas snack. I många länder är det samma personer som refererat tävlingen i tiotals år och det hör till konceptet att de ska lägga sin egen prägel på sändningen.

Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bildtext Det här är tionde året som Johan Lindroos och Eva Frantz refererar Eurovisionsprogrammen.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Hon kan avslöja så pass mycket om programmet att årets artister är stommen i programmet, och så får sändningen en extra krydda av nostalgi genom de Eurovisionslegender som kommer att dyka upp.

- Lägereldskänslan är det som är så unikt med Eurovisionen. Det finns få program kvar som skapar den. Öppningen av Olympiska spelen och några få andra tillställningar samlar folk i stora skaror runt tv-rutan på samma gång, men annars tittar folk på on demand, säger Frantz.

Hon erkänner att hon hör till dem som får gåshud då EBU-vinjetten kör igång i början av Eurovisionssändningarna och lovar att det här blir en uppesittarkväll med skämt och mys som fansen är vana vid.

Eva Frantz och Johan Lindroos kan också höras i Yle Vegas Eurovisionskväll onsdagen den 13 maj klockan 17.30 till 21.00. Då ska de spela de bästa Eurovisionslåtarna genom tiderna, och lyssnarna får förstås bidra med sina åsikter och anekdoter.

Lordi vann Eurovisionen år 2006.
Bildtext Lordi är Finlands första och hittills enda Eurovisionsvinnare.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Yle TV2 bjuder på nostalgi

I TV2 kommer vi att minnas Finlands finaste stunder i Eurovisionen under 2000-talet. På fredag visas showen från Aten 2006 då Lordi vann. Före Europe shine a light minns vi tillbaka till Helsingfors år 2007 då Finland stod värd för tävlingen.

På torsdagen visas Köpenhamn 2014 i repris, året då Seinäjokibandet Softengine tävlade för Finland och kom elfte. Om du väljer svenskt referat för sändningen kan du höra hur Eva Frantz och Johan Lindroos lät för sex år sedan. Tyvärr finns det endast finskt referat för tävlingarna 2006 och 2007.

Krisse Salminen, Mikko Leppilampi ja Jaana Pelkonen Helsingissä pidetyissä Euroviisujen finaalissa 2007.
Bildtext Mikko Leppilampi och Jaana Pelkonen var programledare för Eurovisionen år 2007.
Bild: Yle kuvanauha

Som en del av Yle Vardagsrum-konceptet på TV2 kommer vi också att träffa Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen som på torsdag klockan 19 kommer att redogöra för hur det finländska folket skulle ha röstat i år om det hade blivit en tävling.

På fredagen presenterar Siegfrids och Silvennoinen Eurovisionslåtar som det finländska folket önskat att få se i repris, och på lördag innan Europe shine a light ordnar de förfest på kanalen med start klockan 18.00.

Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen
Bildtext Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen leder oss genom Eurovisionsveckan på TV2.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Det blir en annorlunda Eurovisionsvecka i år, men det bjuds på gemenskap och en chans att bilda nya minnen tillsammans. Mera glitter och vindmaskiner blir det förhoppningsvis om ett år i Rotterdam.

Alla avsnitt av tv-programmet De Eurovisa hittas nu på Yle Arenan.