Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Daghemmet Rasebo i Ekenäs har sprickor i fasaden - ska repareras i sommar

Från 2020
En stor vit byggnad vid en asfalterad gata.
Bildtext Höijersgården ligger i skolområdet i Ekenäs centrum.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Det finns sprickor i ytterväggen på Höijersgårdens västra och södra fasad. Byggnaden som inhyser daghemmet Rasebo, ska repareras i sommar.

Sprickorna på den västra fasaden går genom hela lättbetongskiktets godstjocklek. Sprickorna finns på väggen och går i linje med skalets nedersta kamstålsförankringslinje in i den bärande stommen.

Orsaken till sprickorna är att kamstålen har korroderat och det har i sin tur lett till att tvärsnittet expanderat. Väder och vind har också inverkat på fasadsprickorna.

På den södra fasaden finns början till liknande sprickbildning.

Fick in en offert

Byggnadens yttervägg ska repareras på de ställen på den västra och södra fasaden, där det finns skador. Raseborgs stad upphandlade projektet i april. Inom den utsatta tiden fick man in en offert. Den landar på 60 000 euro och gavs av företaget Consti Julkisivut.

Företaget har tidigare reparerat bland annat fasaden på Karis idrottshall och renoverat Karis vattentorn.

På tekniska nämndens möte på tisdagskvällen (13.5) blev det klart att Consti Julkisivut blir entreprenör och att staden reserverar 65 000 euro för reparationen av Höijersgårdens fasad, alltså 5 000 euro mer än offerten. Tillägget är för eventuella tilläggsarbeten.

Pengarna tas från ett anslag på 1,5 miljoner euro som tekniska nämnden har beviljats av fullmäktige för att kunna grundförbättra i fastigheter som nämnden förfogar över.

Renoveringen ska göras i sommar.

Diskussion om artikeln