Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen prickas för ogrundade böter vid nyländska landskapsgränsen

Från 2020
En landsväg med flera bilar som stannat och poliser i gula västar. Det finns lite snö på marken. Polisen övervakar den nyländska landsskapsgränsen.
Bildtext Polisen övervakar den nyländska landskapsgränsen.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Riksdagens justitieombudsman prickar polisen för ogrundade böter för försök att överskrida den nyländska landskapsgränsen.

Rörelsefriheten till och från Nyland var begränsad mellan den 28 mars och den 15 april som ett led i försöken att dämpa spridningen av coronaviruset.

Polisen gav enligt JO Petri Jääskeläinens utredningar i flera fall böter för försök att överskrida landskapsgränsen. Men JO påpekar att försök i det här fallet inte är straffbart.

I praktiken handlade det om fall där en person som en gång avvisats vid gränsen på nytt försökte passera landskapsgränsen utan godtagbart skäl. Enligt polisens riktlinjer skulle personen få böter för brott mot beredskapslagen.

JO utredde polisens bötfällningspraxis på eget initiativ. JO påpekar att försök till brott mot beredskapslagen inte är straffbart.

I ett pressmeddelande från JO påpekas att åklagaren fattar det slutliga beslutet om eventuella böter. JO vill att riksåklagaren meddelar sina åtgärder i ärendet.

Vidare har JO fäst uppmärksamhet vid Polisstyrelsens skriftliga anvisningar gällande begränsningar av offentliga möten, rapporterar Yle Uutiset.

JO granskar om det i brevet görs alltför omfattande tolkningar av de beslut om restriktioner som fattats av regionförvaltningsverken.

Källor: JO, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln