Industriföretagen försöker motverka virusets spridning – nu mäter man temperaturen på ABB-anställda i Vasa
Enligt uppgifter till Yle Pohjanmaa trappar industriföretagen i Vasa upp kampen mot coronapandemin. Vid minst två av ABB:s enheter i Vasa har man börjat mäta temperaturen på de anställda.
Enligt uppgifter från flera olika källor till Yle Pohjanmaa har man sedan två veckor tillbaka som rutin att kontrollera de anställdas kroppstemperatur vid Distribution Solutions-enheten. På måndagen tog man i bruk samma praxis även för de anställda vid Smart Power-enheten.
Bolagets ledning vill inte ge några detaljer kring sina interna riktlinjer i arbetet med att förhindra spridningen av coronaviruset bland de anställda, man uppger endast att man följer de rekommendationer och råd som givits av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Världshälsorganisationen WHO.
Ett sätt att förhindra spridningen av coronaviruset är att kontrollera om de anställda har förhöjd temperatur eller feber.
Avstånd och ansiktsmasker på Wärtsilä
Enligt Yles uppgifter finns inga andra finländska storföretag där man skulle ha gått in för samma metod. Ett exempel är en värmekamera som mäter kroppstemperaturen på besökare som anländer till akutmottagningen vid Norra Karelens centralsjukhus i Joensuu.
Likt ABB är även Wärtsilä en stor arbetsgivare i Vasa som samlar många fabriksanställda, men inga temperaturmätningar görs än så länge på Wärtsiläs anställda.
Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä Finland, uppger att man använder flera andra metoder för att förhindra virusets framfart. Där det är möjligt håller man säkerhetsavstånd till varandra, och bland de fabriksarbetare som har sådana uppgifter att det i praktiken är omöjligt att hålla tillräckliga avstånd har man som rutin att bära ansiktsmasker.
- Men vi försöker vara möjligast noga med att hålla avstånd, säger Riihimäki.
Produktionen i Vasa löper enligt Riihimäki smidigt och på normalnivå trots alla specialarrangemang.
Många har corona utan att ha feber
Att mäta kroppstemperatur är ändå inte ensamt något man kan dra långtgående slutsatser ifrån, menar sakkunnigläkare Auli Rytivaara vid Finlands Näringsliv EK.
Av dem som fått coronavirus bekräftat på sjukhus hade 44 procent inge feber, uppger Rytivaara.
- Det finns också människor som har en normaltemperatur som är högre än hos genomsnittet eller förhöjd kroppstemperatur av hormonella skäl, påpekar Rytivaara.
Enligt Rytivaara är en sak viktigare än andra i kampen mot coronapandemin ute i arbetslivet; att den anställda själv tar ansvar och känner efter hur den mår. Och det är inte bara förkylnings- och influensasymptom man ska vara aktsam på, utan också magsmärtor och diarre kan vara ett tecken på att man smittats av coronaviruset.
- Den som känner sig det minsta sjuk ska genast stanna hemma, säger Rytivaara.
Det här är en översättning av artikeln ABB aloittanut kuumemittaukset Vaasan yksiköissä skriven av Merja Siirilä för Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning Moa Mattfolk, Yle Österbotten.