Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdare har tvingats till onödiga uppoffringar då beredskapslagen har tillämpats för strikt, säger SDP:s riksdagsledamot Kim Berg

Från 2020
Kim Berg.
Bildtext Kim Berg är orolig över att vårdare inte ska orka om coronaepidemin bryter ut på allvar då många redan nu har tvingats göra långa dagar och ge upp semestrar.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kim Berg har i coronatider blivit kontaktad av många upprörda vårdare.

Det handlar om vårdare som har tvingats göra övertid, byta arbetsskift, fått förlängd uppsägningstid och uppskjutna semestrar, trots att antalet coronasmittade tillsvidare på de flesta håll i landet har varit lågt.

Riksdagsledamoten Kim Berg ser det som problematiskt att beredskapslagen har tillämpats under våren trots att det inte har funnits något behov för det.

- Om det sedan kommer en verklig situation där vi absolut måste börja tillämpa beredskapslagen är jag rädd för att vårdpersonalen redan börjar vara väldigt trött.

Berg har själv jobbat inom vården

Vårdare har kontaktat Kim Berg eftersom han själv har en bakgrund inom vården. Han jobbade tidigare som röntgenskötare och huvudförtroendeman vid Vasa centralsjukhus.

Också i riksdagen bevakar han vårdfrågor genom att sitta i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Berg är inte kritisk till att regeringen har gått in för att tillämpa en del av paragraferna i beredskapslagen. Det ger arbetsgivare möjlighet att reagera snabbt vid behov.

Problemet ligger enligt Berg i att arbetsgivare har tillämpat lagen då det inte har funnits ett akut behov för det.

Vasa centralsjukhus försvarar förlängd uppsägningstid

Vasa centralsjukhus hör till de arbetsgivare som har infört en förlängd uppsägningstid för alla anställda, inte bara för dem som jobbar inom akutvården.

Chefsöverskötare Arja Tuomaala vid Vasa centralsjukhus förklarar att det beror på att personal kanske måste flytta från en enhet till en annan. Det blir lätt en kedjereaktion på ett sjukhus.

- Alla anställda kan skickas till en avdelning där det behövs flera vårdare. Om en del vårdare flyttas från en avdelning för att sköta covid-patienter behöver de i sin tur ersättas av andra vårdare.

En kvinna klär sig i ansiktsmask
Bildtext Det är krävande för sjukvårdspersonalen att klä sig i skyddsutrustning. Det tar tid från själva vårdarbetet.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Vid Vasa centralsjukhus är många rutiner förändrade. Operationer har skjutits fram och vårdare har fått nya arbetsuppgifter, till exempel med att ta prover på personer som misstänks ha blivit smittade av coronaviruset.

Vårdare har än så länge inte tvingats flytta fram sina semestrar, men nog i vissa fall tvingats byta arbetsuppgifter, säger Tuomaala.

Tuomaala medger övertramp i början av pandemin

Chefsöverskötare Arja Tuomaala ger riksdagsledamot Kim Berg rätt i att beredskapslagen speciellt i början av epidemin tillämpades för strikt.

I början visste ingen hur snabbt sjukdomsfallen skulle öka och hur viruset skulle sprida sig.

- Nu när vi vet bättre kan vi kanske göra på ett lite annorlunda sätt nästa gång.

Som svar på frågan om Vasa centralsjukhus skulle kunna ta lärdom redan nu och börja tillämpa beredskapslagen mindre strikt säger Tuomaala att sjukhuset ser över läget flera gånger per vecka.

- Vid varje möte går vi igenom våra regler och restriktioner. Vi funderar hur vi ska gå framåt och om vi borde göra någonting på ett annat sätt.

Porträtt av Arja Tuomaala.
Bildtext Chefsöverskötare Arja Tuomaala vid Vasa centralsjukhus säger att läget har lugnat ner sig i Finland under de senaste tio dagarna.
Bild: Yle/Julina Lax

Sjukhuset hade tidigare full beredskap, men har gått ner ett steg till effektiverad beredskap. Sjukhuset granskar också enligt Tuomaala personaladministrativa frågor vid sina möten.

- Läget har lugnat ner sig lite under den senaste dryga veckan och vårt samhälle har börjar öppna upp igen. Det är klart att vi hela tiden måste följa upp och granska hur vi ska fortsätta i den här situationen.

För att kunna fatta beslut under coronaepidemin har Vasa centralsjukhus kontinuerligt bytt erfarenheter med andra sjukvårdsdistrikt.

- Vi har hela tiden diskuterat med Åbo och Björneborg för att vi ska följa samma linje. Det är jätteviktigt att få stöd från andra.