Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dystra tider väntar den palestinska Västbanken - det amerikanska presidentvalet kan avgöra dess öde

Från 2020
Palestinsk demonstrant i färd med att slänga iväg en gaskanister.
Bildtext Regelbundna demonstrationer mot den israeliska militären är fortfarande vardag på Västbanken.
Bild: AFP / Lehtikuva

På torsdag ser Israel äntligen ut att få en ny regering tack vare det tidigare otänkbara samarbetet mellan de två politiska ärkerivalerna, Benjamin Netanyahu och Benny Gantz. Men oavsett vem av dem som sitter vid makten betyder det här antagligen dystra tider för den palestinska Västbanken.

Enligt regeringsavtalet som Netanyahu och Gantz förhandlat fram är det från och med den 1 juli fritt fram för Netanyahu att presentera sitt annekteringsförslag av områden på Västbanken för regeringen.

Mellanösternexpert Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Växjö, säger att risken för att en sådan här annektering kan bli verklighet snart ska tas på allvar.

- De flesta bedömare tror att en sådan möjlighet är stor.

Läget för Israel att annektera palestinska områden på Västbanken just nu kan ses som ypperligt.

Det här på grund av instabiliteten i världen som coronapandemin skapat, och USA:s president Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern, som stöder Israel i en annektering av omkring 30 procent av Västbanken.

Västbanken

Kan Joe Biden rädda palestinierna?

Efter det amerikanska presidentvalet i november kan USA:s stöd för planerna gå förlorat, ifall Trumps rival Joe Biden vinner valet.

- Fönstret vad gäller Donald Trumps tid som president kan stängas efter valet, säger Persson.

Biden är i motsats till Trump emot planerna på en israelisk annektering av Jordandalen och israeliska bosättningar, och USA:s stöd för planerna kan ses som en avgörande faktor för Israel.

Det här betyder att Netanyahu med stor sannolikhet försöker verkställa annekteringen innan november.

Mellanösternexpert Anders Persson
Bildtext Det kunde se väldigt annorlunda ut om både USA och EU var emot annekteringen, säger Persson.

Annektering ändå ingen självklarhet

Trots att mycket talar för en annektering av palestinska områden på Västbanken just nu kan det hända att Netanyahu väljer att avstå från planerna.

- Det finns bedömare som menar att Netanyahu egentligen inte vill genomföra annekteringen, utan att det handlat om politisk retorik snarare än något han verkligen velat göra.

Persson tillägger att även coronapandemin kan inverka negativt på planerna att annektera just nu.

Stora delar av världen befinner sig i ett försvagat tillstånd och kanske tittar bort på grund av pandemin, vilket kunde gynna Israel, men även Israel har drabbats av viruset.

Coronarestriktionerna har försatt landet i en ekonomisk kris.

- Ungefär 20-25 procent av israelerna är arbetslösa, och man kan ju fråga sig om det är en smart strategi att börja annektera under sådana här förhållanden.

En annektering kan innebära dåliga framtida handelsavtal med andra länder.

Benjamin Netanyahu och Benny Gantz
Bildtext Både Netanyahu och Gantz har under sina valkampanjer sagt sig vilja annektera israeliska bosättningar och Jordandalen, med skillnaden att Gantz vill att det sker i samråd med det internationella samfundet.
Bild: AFP / Lehtikuva
Mahmoud Abbas 5.5.2020
Bildtext Det palestinska självstyrets president Mahmud Abbas säger att alla överenskommelser från tidigare fredssamtal slutar gälla om Israel annekterar palestinska områden på Västbanken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Omvärldens bestraffningar

Hur omvärlden kommer att bemöta och bestraffa Israel för en annektering på Västbanken är ändå osäkert.

Just nu fördömer de flesta länder i världen förutom USA en annektering, och säger att det strider mot internationell lag.

Men Persson tror att det främst skulle handla om en retorisk bestraffning om länder straffar Israel.

- Israel vet att det finns en väldigt liten vilja i omvärlden att straffa landet med sanktioner eller liknande.

För EU:s del kan det bli svårt att nå konsensus kring frågan om straff, dels eftersom unionen inte vill stöta sig med USA, dels eftersom åtminstone Ungern kommer att sätta sig på tvären.

- Däremot kan en annektering påverka framtida avtal mellan EU och Israel, och det är någonting som skulle kunna hålla Israel tillbaka, säger Persson.

Söndersprängt hus på Västbanken. Bilden tagen 11.5.2020
Bildtext Byggnaden i bakgrunden har utsatts för en israelisk attack efter att husets palestinska ägare anklagats för att ha deltagit i en bombattack som dödade en israelisk tonåring på Västbanken förra året.
Bild: AFP / Lehtikuva

Konflikten långt ifrån över

Även om Israels nya regering väljer att annektera delar av Västbanken och implementera Donald Trumps fredsplan, är konflikten mellan palestinierna och Israel långt ifrån över.

- Palestinierna har inte accepterat fredsplanen, och beslut som fattas av nuvarande ledare kan alltid tas tillbaks av framtida ledare, säger Persson.

På onsdag besöker USA:s utrikesminister Mike Pompeo Israel. En stor del av besöket förväntas fokusera på annekteringsplanerna.

Som en del av Trumps fredsplan kräver USA att få vara involverad i alla steg av den potentiella annekteringen.

Diskussion om artikeln