Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu bekräftar Ferrari den stora F1-nyheten – Sebastian Vettel lämnar stallet

Från 2020
Uppdaterad 12.05.2020 10:29.
Sebastian Vettel ser butter ut i Ferraris depå.
Bildtext Sebastian Vettel och Ferrari på väg att gå skilda vägar.
Bild: AOP

Kontraktsförhandlingarna mellan Sebastian Vettel och F1-stallet Ferrari har gått i stöpet. Nu är det klart att det här året blir den fyrfaldiga världsmästarens sista säsong i det klassiska stallet. "Det finns inte en gemensam vilja att fortsätta samarbetet", säger Vettel.

Uppgifterna i den tyska tidningen Auto Motor und Sport stämde. På tisdagen bekräftade Ferrari att Sebastian Vettel lämnar stallet efter 2020.

Ferrari har hävdat att man gärna skulle behålla den 32-årige tysken men man har endast erbjudit ett ettårigt kontrakt. Vettel hade hoppats på en mångårig lösning.

– För att nå bästa tänkbara resultat är det otroligt viktigt att det finns harmoni mellan alla parter. Stallet och jag har kommit fram till att det inte finns en gemensam vilja att fortsätta samarbetet efter den här säsongen, säger Vettel i ett pressmeddelande på stallets webbplats.

I sitt uttalande passar Vettel på att tacka stallet och Ferraris supportrar. Samtidigt tillbakavisar tysken att ekonomiska bitar skulle ha spelat en roll när beslutet fattades.

– Den senaste tiden har fått många av oss att reflektera över våra prioriteringar i livet. Jag behöver fundera på vad som är viktigast för min framtid.

Två gånger tvåa med Ferrari

Sebastian Vettel vann VM-serien i formel 1 med Red Bull fyra år i svit, 2010–2013. Med Ferrari har han vunnit 14 GP-tävlingar, men VM-titeln har förblivit en dröm. Närmast kom han 2017 och 2018 då han slutade tvåa bakom Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel toppar sammandraget efter Austin.
Bildtext Sebastian Vettel var på hugget under sina år i Red Bull Racing.
Bild: EPA/DavidEbner/AllOverPress

Vettel har vunnit 53 Grand Prix under sin F1-karriär. Med det saldot ligger han trea i alla tiders statistik bakom Michael Schumacher och Hamilton.

Ferraris stallchef Mattia Binotto säger att det var läge att gå skilda vägar nu.

– Det fanns ingen specifik orsak som ledde till beslutet. Sebastian är en del av stallets historia med sina segrar och jag vill tacka honom för de här åren. Vi har inte vunnit en VM-titel tillsammans ännu, men vi tror på att vi kan göra mycket under det här ovanliga året.

F1-säsongen 2020 har inte startat på grund av coronapandemin. Planen är att inleda säsongen inför tomma läktare i Österrike i början av juli.

F1-ledningens målsättning är att genomföra 15–18 tävlingar den här säsongen. Ursprungligen hade man 22 GP-veckoslut på programmet.

Klockan 10.26: Artikeln uppdaterad efter att Ferrari bekräftade nyheten.

Diskussion om artikeln