Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska kulturfonden och Konstsamfundet har beviljat nästan 600 000 euro för medieproduktioner

Från 2020
Ur dramaserien Virala genier
Bildtext Bland annat serien Virala geniers uppföljare får bidrag.
Bild: Citizen Jane Productions / Citizen Jane Productions Oy

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet har i maj beviljat nästan 600 000 euro till film-, tv- och medieproduktioner. Stora summor går bland annat till Virala genier 2 och en dokumentär om Jörn Donner.

Sammanlagt beviljades 32 bidrag med summor på mellan 1 500 och 200 000 euro, skriver Svenska kulturfonden i ett pressmeddelande.

My Sailor, My Love, Klaus Härö aktuell med internationell film

Klaus Härö får ett förlustgarantilån på 200 000 euro för sin internationella film My Sailor, My Love.

En pensionerad sjökapten förälskar sig i sitt nyanställda, kvinnliga hembiträde. Hans medelåldersdotter godkänner inte förhållandet men de två kvinnorna tvingas hitta en väg till försoning. My Sailor, My Love är Klaus Härös första film på engelska, en finländsk-irländsk-belgisk samproduktion som ska marknadsföras internationellt.

Virala genier får uppföljare

Virala genier ska få en uppföljare och har beviljats 50 000 euro i stöd.

Tv-serien baserar sig på Ted Forsström och Kaj Korkea-Ahos ungdomsromaner med samma namn. Elin Grönblom står för manus och regi.

I andra delen av serien har huvudkaraktären Atlas precis blivit invald i skolstyrelsen, med detta kommer också kändisskap och bland annat får han uppmärksamhet av snygga Tessie men också av den speciella Felicia.

Serien riktar sig främst till yngre tonåringar men också för barn i åldern 10–12.

Jörn Donners sista intervju

En dokumentär om Jörn Donner, Jörn Donners sista intervju, får ett bidrag på 40 000 euro.

Dokumentären baseras på den sista inbandade intervjun med Donner och visar en helt ny sida av författaren. Den sex timmar långa intervjun bearbetas som bäst.

Intervjun gjordes i slutet av 2019.

Hallonbacken ska bli tv-serie

Rysaren Hallonbacken ska bli tv-serie, och har beviljats 6 000 euro för manusarbete. Hallonbacken baserar sig på författaren Eva Frantz nya bok med samma namn, en rysare för 10-12 åringar.

Stina är en ung flicka som lever med sin mamma och sina sex syskon i Helsingfors på 1920-talet. Stina blir sjuk – hon hostar och hostar – och skickas till sanatorium. Där möter hon doktor Hagman som är lite för intresserad av hennes hjärta.

Totalt ska 1,5 miljoner delas ut

Vid årsskiftet gick Kulturfonden och Konstsamfundet in för att behandla och dela ut bidrag för film- och medieproduktioner två gånger per år.

År 2020 fördelas sammanlagt 1,5 miljoner euro. Kulturfonden står för en miljon och Konstsamfundet för 0,5 miljoner euro av finansieringen.

Listan på alla bidrag som beviljades hittar du här.