Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska hoppmaskiner dominerar konståkningen men priset är högt – Kiira Korpi vittnar om utbrändhet och skador

Från 2020
Alina Zagitova.
Bildtext Alina Zagitova upplevde en tomhetskänsla och tog paus från konståkningen tillsvidare.
Bild: /All Over Press

Ryska tonåringar överskuggade konkurrenterna på damernas konståkningsscen förra vintern. Den förra EM-medaljören Kiira Korpi hävdar att det finns en avigsida till framgångarna. Grenen har utvecklats tekniskt men riktningen är också oroväckande, säger Korpi.

Snittåldern på EM-medaljörerna i damklassen var häpnadsväckande låg i vintras. Guldet gick Alena Kostornaja, 16 år. Silvermedaljören Anna Sjtjerbakova och bronsmedaljören Aleksandra Trusova var 15 år.

Alla tre tränas av Eteri Tutberidze. Den ryska succétränarens varumärke är adepter som bemästrar extremt svåra hopp och tekniska element.

Sjtjerbakova och Trusova har kvadruppelhopp i sin repertoar medan Europamästaren Kostornaja är känd för sina stilrena trippelaxelhopp.

Den trefaldiga EM-medaljören Kiira Korpi berättar att hon har motstridiga känslor då hon ser de unga ryskornas åkning.

– Å ena sidan är jag förbluffad över hur otroligt fina tekniska prestationer så unga åkare klarar av. Jag var en hyfsad åkare själv men jag skulle aldrig ha klarat av nåt snarlikt, säger Korpi till Yle Urheilu.

– Å andra sidan så vet jag vad som kan ligga bakom prestationerna.

Monotona metoder bränner ut åkare

De ryska tonåringarnas dominans har väckt oro bland branschfolket. Många fasar för att damåkningen allt mer blir en hopptävling mellan unga tjejer. De allt svårare och samtidigt poänggivande tekniska elementen kan komma att förminska grenens kännspaka konstnärliga värden.

Korpi beskriver de unga ryskornas åkning som ett resultat av en löpande band-produktion.

– Jag kan inte föreställa mig hur många gånger de upprepar rörelserna under sina träningspass.

Ett annat och avsevärt större orosmoment är hälsoaspekterna.

Den 46-åriga Eteri Tutberidze träningsfilosofi utgår från en fullständig hängivelse av åkarna. Hennes adepter tränar sex dagar per vecka. Från morgon till kväll. Skolan sköts med hjälp av privatlärare då träningsschemat tillåter det.

Ryssland damer tog alla medaljer i EM i konståkning 2020.
Bildtext Eteri Tutberidzes adepter tog rubbet i EM 2020.
Bild: AOP

De stenhårda träningarna har producerat internationella storstjärnor, men också en allt större skara åkare som inte pallar för den fysiska och psykiska påfrestningen.

– Grenen har utvecklats tekniskt men riktningen är också oroväckande. Åkarna är allt yngre då de är på toppen och deras karriärer är över i allt yngre ålder.

– Jag har hört från mina åkarkompisar både i Ryssland och annanstans att en stor mängd barn och ungdomar går ”till spillo”. I barnidrottsfabrikerna produceras tekniskt allt skickligare och bättre olympiska mästare. Utvecklingen är brutal.

Inte bara ett problem i Ryssland

Eteri Tutberidze, som har lotsat flera stortävlingsvinnare, åtnjuter stor respekt i Ryssland. De senaste åren emellertid allt fler börjat ifrågasätta hennes metoder.

Man har påpekat hon inte har klarat av att hålla sina åkare i världseliten efter att de passerat puberteten.

Jevgenia Medvedas dominerade konståkningen 2016 och 2017, men hennes karriär tog slut på grund av rygg- och fotskador då hon var 18 år. Kanadensaren Brian Orser tog över som hennes tränare för två år sen och hon insinuerade att en av orsakerna bakom tränarbytet var den alltför tuffa träningstakten under Tutberidzes ledning.

Konståkarna Alina Zagitova och Jevgenia Medvedeva med sin tränare Eteri Tutberidze i Pyeongchang 2018.
Bildtext Jevgenija Medvedeva, Eteri Tutberidze och Alina Zagitova under OS i Pyeongchang.
Bild: EPA / Tatyana Zenkovich

OS- och världsmästaren Alina Zagitova meddelade i fjol att hon tar en paus från konståkningstävlingarna. Den 17-åriga ryskan konstaterade att hon upplevde en tomhetskänsla.

Kiira Korpi påpekar att problemen inte endast kretsar kring Tutberidzes stall utan det handlar snarare om den inställning som tagit över konståkningen. Träningsmängderna och kravnivån har ökat avsevärt.

– Också i USA beundrar man den skolan som just då är toppen. Nu är det den ryska skolan så de amerikanska tränarna tror att också deras adepter måste nå snarlika träningsmängder.

Den uppskruvade träningstakten och de allt mer hisnande tekniska prestationerna har en också en annan avigsida. Korpi berättar att hon hört om 12- och 13-åriga amerikanska åkare som opererats på grund av höft- och knäskador.

Höjd åldersgräns i stortävlingar?

Frågan är vad man kunde göra för att få en förändring till stånd? Somliga talar för att den nuvarande åldersgränsen på 15 år i stortävlingar borde höjas.

Tanken har också slagit Kiira Korpi.

– Åldersgränsen kunde höjas till 17 eller 18 år. Man kunde också överväga att reducera poängen för kvadrupelhopp så idrottarna inte skulle vara tvungna att satsa så mycket på hoppen. Dessutom kunde man höja på komponentpoängen men de är svårare att analysera objektivt.

Korpi anser att regelverket inte är det viktigaste utvecklingsmomentet.

– Även om man ändrade på alla regler i morgon så skulle det bara förbättra läget en smula. Man skulle genast hitta på ett annat sätt att slita på idrottarna.

– En större kulturförändring kräver en mer omfattande människosyn som respekterar barnen och deras känslor.

Texten är en förkortad version av Yle Urheilus artikel: Kiira Korven ei-toivotut sanat nousivat otsikoihin Venäjällä – kipeä aihe on ajanut taitoluistelulegendoja koviin riitoihin

Diskussion om artikeln