Mindy läser fyra böcker varje vecka och tipsar nu hur du kan komma i gång med läsandet – sociala medier en viktig komponent
Mindy Svenlin i Korsholm siktar på att läsa 150 böcker i år – och ser ut att lyckas. Hon sprider gärna läsningens glada budskap. För de som vill komma i gång gäller det att utgå från sig själv – och följa rätt konton på sociala medier.
När hon dammsuger, när hon tränar, när hon har en stund över. Mindy Svenlin har ofta sin näsa i en bok, eller en ljudbok i öronen.
På bokwebbplatsen Goodreads kan man följa med hennes framfart.
När den här artikeln skrevs hade hon den senaste veckan plöjt igenom Änglar och demoner av Dan Brown, Larmrapporten av Emma Frans, Där kräftorna sjunger av Delia Owens och Glasvaggan av Henna Johansdotter.
Den läsning som blir av är den bästa läsningen. Det behöver inte vara "hög och fin" litteratur
I fjol läste Svenlin 130 böcker. Den kortaste var 34 sidor lång. Den längsta 1 120. I år tänker hon landa på minst 150 titlar. I skrivande stund har hon redan avverkat 67.
– Nu i efterhand så tycker jag att jag inte ens läste så mycket i fjol, så jag ville sätta ribban lite högre i år.
Trots det ambitiösa målet känner hon sig aldrig tvungen att läsa bara för sakens skull. Och det är där som nyckeln ligger: det viktigaste är att läsningen ska vara givande.
Svenlin diskriminerar inte. I år har doktoranden i pedagogik läst allt från faktaböcker med vetenskaplig prägel till nordiska deckare och Harry Potter.
– Den läsning som blir av är den bästa läsningen. Det behöver inte vara "hög och fin" litteratur.
Tre tips: Så här kommer du i gång
Det är många som prioriterar bort läsandet i en hektisk vardag – eller välja att börja kolla en ny tv-serie i stället för att plocka ner en dammig bok från hyllan.

Svenlin ger tre tips för prokrastinerande läsare att komma i gång.
- Utgå från dina egna intressen och fråga runt i bekantskapskretsen efter tips. Läs böcker du själv är intresserad av – det behöver inte nödvändigtvis vara kritikerrosade titlar.
- Omge dig själv med litteratur. Det behöver inte betyda att man måste skaffa sig en bokhylla. Det kan vara så enkelt som att följa olika bokbloggar, följa bokförlag eller bibliotek på sociala medier och se vad de delar med sig av för boktips.
- Skapa tid och rum för läsningen. Det kan vara segt i början på grund av läsovana eller konstiga böcker. Det är viktigt att ta sig över tröskeln.
Svenlins rekommendationer på Instagram
Man kan också försöka göra läsandet så lätt för sig själv som möjligt.
En läsplatta för hundralappen kan vara en billig investering i längden. De flesta bibliotek har omfattande utbud av e-böcker, som kan överföras till plattan på ett par minuter.
Bokips: Backman, Åhman och Mazzarella
När man väl kommit i gång finns det en uppsjö av böcker som bara ligger och väntar på att bli upptäckta.
Så var ska man börja?
Svenlin tipsar om Merete Mazzarellas essäer om vår samtid: Skulle vi alla kunna samsas? och Axel Åhmans debutverk, novellsamlingen Klein.
– Innehåller är roligt, samtidigt som den sätter fingret på österbottnisk mentalitet och manlighet. Viktiga, relevanta frågor.
Då Svenlin ombeds plocka fram sin favoritbok det senaste året suckar hon.
– Det där är ju som att välja sitt favoritbarn, säger hon och plockar fram en bok med orange pärm.
– Björnstad heter den, av Fredrik Backman. Den är en ungdomsroman med oerhört fint språk. Djupsinnig och mångbottnad om ishockey i norra Sverige. Väldigt gripande och jättebra. Jag kan rekommendera den för en bred målgrupp.
Då är det bara att sätta i gång.
Svenlin tycker att det är väldigt givande att läsa. Hon gör det mycket för den estetiska upplevelsen: att se hur människor kan leka med språket.
– Hur språket kan användas för att nyansera och skapa helt nya världar. Och för att få se olika perspektiv på världen och olika livsvillkor.