Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair kräver att alla passagerare använder ansiktsskydd – också flygplatspersonal vid Finavia ska skydda sig

Från 2020
Uppdaterad 12.05.2020 14:38.
Flygpassagerare med ansiktsskydd drar sitt bagage på flygplatsen.
Bildtext I sommar ska alla som flyger Finnair använda ansiktsskydd, eller munskydd som det också kallas. Även en del av personalen vid Finavia ska använda sådana här skydd.
Bild: Lehtikuva

Flygbolaget Finnair kräver att både passagerare och personal använder ansiktsskydd. Också flygplatsoperatören Finavia kräver att personalen använder skydd på flygplatserna.

– Från och med måndag (18.5) ska alla Finnairs kunder använda ansiktsskydd under hela flygningen. Vår personal gör det också. Det här är en del av en rad åtgärder vi börjar tillämpa för att se till att kundernas hälsa är tryggad möjligast väl under färden, säger Päivyt Tallqvist som är ansvarig för medierelationer på Finnair, i en intervju med Svenska Yle.

Ansiktsskydd kallas också ibland för munskydd. Här avses alltså ett skydd som täcker både mun och näsa.

Har ni koordinerat beslutet till exempel med Institutet för hälsa och välfärd THL, eller med staten?

– Vi har tagit i betraktande det som allmänt gäller inom branschen. Till exempel den internationella luftfartsunionen IATA har rekommenderat att man använder ansiktsskydd, och sådana har börjat användas på flygplatser och hos olika flygbolag, säger Tallqvist och tillägger:

– Vi har också följt med olika myndighetsrekommendationer men helheten är planerad med tanke på kundens rutt på flygplatsen och i flygplanet, och vi strävar till att man så gott som möjligt ska kunna undvika möjlig exponering för coronaviruset.

THL skriver på sin webbplats att det är möjligt att ansiktsskydd kan minska på risken för att utsöndringar från andningen sprids i omgivningen, men myndigheten går inte så långt som att säga att den rekommenderar dem.

En statlig utredning om användningen av ansiktsskydd pågår också och väntas bli klar ännu den här månaden.

Finnair kommenterar inte huruvida det skulle ha varit en bra idé att vänta på tydligare rekommendationer av staten först, innan man själv skrider till åtgärder och börjar kräva ansiktsskydd.

Flygbolaget konstaterar helt enkelt att man följer det som gäller allmänt inom flygbranschen.

Hurdant ansiktsskydd ska kunden använda?

– Ett skydd som täcker både näsa och mun. Det kan till exempel vara ett kirurgiskt mun- och nässkydd, eller ett tygskydd man har sytt själv.

Man måste ha skyddet på sig under hela flygningen, redan från det att man kommer in i flygplanet.

Tallqvist tillägger att det också är en bra idé att ha flera skydd med sig på resan.

Det kan nämligen vara bra att byta skydd under en längre flygning, och på flera ställen utomlands krävs det ansiktsskydd på flygplatser och i kollektivtrafiken.

Om en passagerare av hälsoskäl inte kan använda ett ansiktsskydd så kan eller hon få undantagslov att flyga ändå, men det här tillståndet måste man be flygbolaget om på förhand.

Kravet på ansiktsskydd i Finnairplan gäller i det här skedet fram till slutet av augusti.

– Vi rekommenderar att våra kunder införskaffar lämpliga skydd i god tid innan sin resa, att de har så lite bagage som möjligt med sig, och att de gör sin check-in på nätet redan innan de åker till flygplatsen, säger Pia Karhu på Finnair, i ett pressmeddelande.

Karhu tillägger att hon förutsätter att alla förstår att man inte kan flyga om man har symtom eller om det finns misstanke om smitta.

Barn under sju år behöver inte använda ansiktsskydd.

Förändringar i sittordning och ombordstigning

Finnair inför också andra åtgärder på grund av coronaviruset.

Bland annat sittordningen på flyget arrangeras så att passagerarna ska sitta så glest som möjligt och de passagerare som sitter i bakre delen av planet ska gå ombord först. Ombordstigningen organiseras också i mindre grupper än normalt. Vid busstransport till flygplanet tar man hälften färre passagerare än normalt.

Kunderna ska hålla minst en meters avstånd till varandra på flygplatsen. Finnair meddelar också att man effektiverar städningen.

Också Finavia kräver att personalen använder skydd

Flygplatsoperatören Finavia meddelade i dag att alla kundbetjänare på flygplatserna måste använda ansiktsskydd i fortsättningen. Beslutet har fattats för att trygga både kundernas och personalens hälsa.

Användningen av ansiktsskydd är inte ett måste för dem som jobbar bakom plexiglas.

Finavia hoppas också att kunderna som vistas på flygplatserna använder ansiktsskydd.

– Det finns inget krav på att använda ansiktsskydd i Finland men vi på Finavia anser att det är rekommenderat att passagerare skyddar munnen och näsan på flygplatserna, säger Ulla Lettijeff som är direktör på Finavia vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Hon förklarar att det ibland kan bli nödvändigt att passagerare samlas närmare varandra, åtminstone i kortare stunder, och att det därför skulle vara bra att folk bär ansiktsskydd.

Flygplatsoperatören har ett litet parti ansiktsskydd de kan dela ut, men rekommenderar att man skaffar sig ett eget skydd innan man tar sig till flygplatsen.

Diskussion om artikeln