Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP utreder misslyckade köpet av ansiktsskydd: En person misstänks för missbruk av förtroendeställning

Från 2020
Finnairflyg töms på lasten med skyddsmasker mot coronapandemin.
Bildtext Polisen utreder Försörjningsberedskapscentralens misslyckade köp av skyddsutrustning.
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisens utredning av Försörjningsberedskapscentralens misslyckade skyddsutrustningsköp fortskrider. En person vid Försörjningsberedskapscentralen misstänks nu för missbruk av förtroendeställning.

– Vi utreder om man vid ifrågavarande inköp brutit mot lagen och Försörjningsberedskapscentralens regler och därmed orsakat skada för centralen. I det här skedet är en person misstänkt, säger utredningsledare, kriminalkommissarie Mikko Laaksonen vid Centralkriminalpolisen.

Försörjningsberedskapscentralen meddelade i mitten av april att centralen lämnat in en brottsanmälan om köpet med affärsmannen Olli Sarmaste. Försörjningsberedskapscentralen beställde ansiktsskydd av Sarmaste för omkring fem miljoner euro.

Polisen utreder vad kontraktet mellan Försörjningsberedskapscentralen och leverantörerna innehöll och om leveransen motsvarade det man kommit överens om.

Förundersökningen fortsätter nu bland annat med förhör och genomgång av materialet.

För leverantörens del utreds fallet som grovt bedrägeri, där en person är misstänkt. Därutöver misstänks en person för grov penningtvätt. De två misstänkta var tidigare anhållna, men har frigivits. Enligt polisen nekar båda till brott.

Diskussion om artikeln