Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtta personer åtalade i stor bedrägerihärva vid utbildningsverket i Helsingfors – tidigare datachef åtalad för grovt tjänstebrott

Från 2020
En flicka sitter i en skolbänk och skriver på sin lärplatta.
Bildtext Digitaliseringen i skolorna i Helsingfors kan ha släpat efter på grund av bedrägerihärvan.
Bild: Johanna Ventus / Yle

Åklagaren har på tisdagen väckt åtal mot åtta personer i en stor bedrägerihärva vid Helsingfors stads utbildningsverk. Brottsmisstankarna handlar om att verkets tidigare datachef har beställt IT-utrustning för 9 miljoner euro under 2006–2016 och sedan sålt det vidare. Utrustningen har aldrig levererats till stadens skolor.

Polisens misstankar mot tidigare datachefen Hannu Suoniemi väcktes under hösten 2016. När misstankarna mot honom uppdagades var han säkerhetschef vid utbildningsverket, men sades upp i mars 2017.

Åklagaren meddelar nu att Suoniemi åtalas för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning.

De övriga sju åtalade är personer som har vidareförmedlat IT-utrustningen och de är därför åtalade för penningtvätt.

- En del av dem är också åtalade för grovt bedrägeri, säger åklagare Seita Heinström.

Det har varit fråga om datorer, telefoner, underhållningselektronik och andra IT-apparater som har sålts vidare. De har beställts från flera olika leverantörer.

Tjänstemän friades av åklagaren

Tjänstemän vid utbildningsverket i Helsingfors har också varit misstänkta i fallet, men åklagaren har för fyra tjänstemäns del fattat beslut om åtalseftergift. Det vill säga de åtalas inte.

- Det handlar om brist på bevis och på att åtalsrätten preskriberats, säger Heinström.

Misstankarna gällde brott mot tjänsteplikt och förskingring.

Personal vid utbildningsverket misstänks också för brott och där pågår åtalsprövningen ännu. Heinström säger att hon kommer fatta beslut för deras del i maj eller juni.

Utbildningsverket heter sedan 2017 sektorn för fostran och utbildning.

"Är som att stjäla pengar från skolbarn"

Polisen har tidigare beskrivit fallet som sällsynt omfattande.

– Här är anmärkningsvärda brottsskador och den misstänkta har haft en hög position som stadens tjänsteman. När det handlar om ett sådant här korruptionsbrott så är det i Finland ganska sällsynt, sade förundersökningsledare Urpo Mäkelä när förundersökningen var färdig.

- Brottsmisstankarna är hemska. Om de är sanna är det som att stjäla pengar från barn som har behövt saker i skolan, men i stället har pengarna gått till brottslighet, sade utbildningsnämndens ordförande Minerva Krohn (Gröna) i januari 2017.

Bedrägerihärvan kan vara orsaken till att digitaliseringen i Helsingfors skolorna släpat efter och att det har funnits få bärbara datorer i skolorna.

Diskussion om artikeln