Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

FN: Framgång i kampen mot gräshopporna i Östafrika - men ännu är inte striden slut

Från 2020
En jordbrukare försöker skrämma bort gräshoppor från sin mark.
Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

FN:s lantbruksorgan FAO rapporterar om framgångar mot gräshoppsinvasionen i Östafrika och Jemen. Genom motåtgärder har man lyckats rädda stora mängder spannmål från att ätas upp av insekterna. Men kampen är inte över.

Sedan i vintras har gigantiska svärmar av vandringsgräshoppor svept över Östafrika och arabiska halvön, och förstört åkrar och betesmark. En liten gräshoppssvärm kan i teorin konsumera lika mycket som 35 000 människor på en dag.

De länder som drabbats av gräshopporna har fått hjälp från bland annat FAO med bekämpningen. Men coronaviruskrisen har försvårat arbetet och stört distributionen av insektsgifter.

Den 11 maj kunde FAO ändå redovisa framsteg i kampen. I tio länder har totalt 720 000 ton spannmål kunnat räddas - en mängd som kan föda fem miljoner människor i ett år.

- Våra framgångar har varit betydande, men kampen är lång och ännu inte slutförd, säger FAO:s chef Qu Dongyu.

Ny våg väntas

Enligt FAO är förhållandena i år gynnsammare än någonsin för gräshoppornas förökning. Just nu infaller regntiden i Östafrika, och det finns gott om mat för insekterna. Snart ska årets viktigaste skördetid infalla, och då väntas en andra gräshoppsvåg.

FAO säger att det måste göras mer för att förhindra en livsmedelskris. Också utan gräshoppssvärmarna är det miljontals människor i Östafrika som inte har tillräckligt att äta.

I januari bad FAO om medel till bekämpning av gräshopporna. Hittills har 130 miljoner dollar flutit in.

Inom några veckor kommer organisationen att gå ut med en ny vädjan. Nu efterlyses extra resurser till Iran och Pakistan, där man också har problem med gräshoppor. Även i regionen söder om Sahara trappas insatserna upp - det är risk att också Sahelområdet ska drabbas av hemsökelsen.

Källa: UN News

Diskussion om artikeln