Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet och Ryssland rekryterar tusentals legosoldater till Libyen - även barnsoldater skickas in i strider

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 09:38.
Turkiet har skickat över 2 000 syriska rebeller till Libyen för att skydda den hårt ansatta islamistdominerade regeringen i Tripoli.
Bildtext Turkiet har skickat över 2 000 syriska rebeller till Libyen för att skydda den hårt ansatta islamistdominerade regeringen i Tripoli.
Bild: /All Over Press

Det kaotiska inbördeskriget i Libyen, som har rasat sedan diktatorn Muammar Ghadafis fall år 2011, förvärras nu av att Turkiet och Ryssland har rekryterat tusentals utländska legosoldater. Lejda soldater från Ryssland och Syrien deltar främst i det blodiga slaget om huvudstaden Tripoli, som har pågått i över ett år.

Det var i april i fjol som krigsherren och den självutropade armégeneralen Khalifa Hiftar (även Hifter) beslöt att inleda en slutoffensiv mot den internationellt erkända regeringen som har förskansat sig i huvudstaden Tripoli.

Hiftar, som kontrollerar östra Libyen och stora delar av västra Libyen, får stöd av Egypten, Förenade Arabemiraten och Ryssland. De tre samt USA gav grönt ljus för offensiven eftersom de ställer sig skeptiska till den islamistdominerade regeringen (GNA) som stöds av Turkiet och Qatar.

Regeringen var ändå inte så svag som Hiftar och hans allierade trodde utan det rådde länge ett blodigt ställningskrig kring frontlinjerna utanför Tripoli.

Under mina fyra månader i Libyen har jag förtjänat mer än under åratal som rebell i Syrien

― förre syriska rebellen Abu al-Saar

Krigslyckan vände i slutet av förra året då Turkiet började skicka militära förstärkningar till regeringen, framför allt proturkiska rebeller från norra Syrien samt drönare och annan modern militärmateriel.

Turkiets och president Tayyip Recep Erdogans stöd till den libyska regeringen förklaras av att de bägge har starka band till det Muslimska Brödraskapet som är bannlyst i Egypten, Syrien och flera andra arabländer.

Tidningen Foreign Policy fick tag på den 38-årige syriska rebellen Mohammed Abu al-Saar som numera kämpar för pengar i Libyen.

I norra Syrien fick Saar drygt 40 dollar i månaden som proturkisk rebell, men i Libyen får han 2 000 dollar då han strider i regeringens led.

- Min fru och fyra barn bor i ett tält. Jag hade inte pengar att köpa cement eller tegelstenar för att bygga ett hus åt dem. Under mina fyra månader i Libyen har jag förtjänat mer än under åratal som rebell i Syrien, förklarade Saar för Foreign Policy.

Ironiskt nog är det nu stor risk för att Saar kommer att möta andra syrier på det libyska slagfältet.

Milisstyrkor från hela västra Libyen har skyndat till den FN-stödda regeringens undsättning
Bildtext Milisstyrkor från hela västra Libyen har skyndat till den FN-stödda regeringens undsättning.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Turkiets massiva stöd ledde till att regeringsstyrkorna återintog en rad städer och samhällen i västra Libyen. Det fick Ryssland och Syrien att snabbt skramla ihop resurser för att rekrytera unga män från regeringskontrollerade områden i Syrien.

FN-experter slog nyligen fast att ryska säkerhetsbolag, såsom den ökända Wagnergruppen som också opererar i Syrien, har skickat upp till 2 000 ryska och syriska soldater till Libyen.

De ryska soldaterna som först anlände till Libyen år 2018 utför närmast specialuppdrag, medan syrierna kämpar vid fronten.

De flesta syrier rekryteras från krigshärjade förstäder utanför Damaskus eller den drusiska Suweida-regionen i södra Syrien. Rekryter utlovades upp till 1 000 dollar i månaden, en enorm summa i det krigströtta och ekonomiskt utarmade Syrien.

Foreign Policy talade även med miliskommendören Abu Tareq (fingerat namn) som träffade den ryska översten Alexander Zorin i södra Syrien.

- Vi träffade honom och han sa att vi skulle åka till Libyen med säkerhetsbolaget Wagner. Han gav ett generöst erbjudande; 5 000 dollar per månad för kommendörer och 1 000 dollar för krigare. Vi gick förstås med på det eftersom det ekonomiska läget i vårt område är förskräckligt.

Tareq tillade att den syriska regeringen också erbjöd amnesti för rekryter som har undvikit den syriska arméns uppbåd.

Över 2 000 pro-turkiska rebeller kämpar för den libyska regeringen i och omkring huvudstaden Tripoli.
Bildtext Över 2 000 proturkiska rebeller kämpar för den libyska regeringen i och omkring huvudstaden Tripoli.
Bild: /All Over Press

Slaget om Tripoli har trappats upp under de senaste månaderna på grund av förstärkningarna från Syrien. Turkiet har till och med hotat med direkt intervention i kriget efter att landets ambassad i Tripoli var nära att träffas av raketer förra veckan.

Turkiet hotade med direkta hämndangrepp mot Khalifa Haftars nationella armé LNA, om attackerna mot turkiska mål i Libyen fortsätter.

Libyens enda fungerande internationella flygplats, Mitiga i Tripoli, träffades också av flera raketer under veckoslutet.

Haftars armé hävdar att Turkiet använder flygplatsen som en bas för drönarattacker, medan regeringen anklagar Haftar för krigsförbrytelser på grund av attackerna mot flygplatsen och civila bostadsområden i Tripoli.

FN utreder krigsförbrytelser i Tripoli

FN har gjort flera fruktlösa försök att få till stånd eldupphör och fredsförhandlingar, medan den Internationella brottmålsdomstolen utreder om de krigförande parterna har gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser.

Domstolens åklagare Fatou Bensouda säger att Libyen står högt på hennes dagordning och att man främst utreder hur flyg- och granatattacker har krävt civila offer.

- Att medvetet angripa civilbefolkningen eller sjukhus utgör krigsförbrytelser enligt Romstadgan (som utgör grunddokumentet för brottmålsdomstolen).

Syriska och internationella människorättsorganisationer anklagar bägge parter för att ha rekryterat barnsoldater från Syrien, vilket är ett brott mot internationella konventioner som Libyen, Turkiet och Syrien har undertecknat.

Den syriska människorättsaktivisten Bassam al-Ahmed noterar också hur ironiskt det är att både Turkiet och Syrien använder utländska styrkor i Syrien och att samma mönster nu upprepas i den libyska konflikten, men nu med syrier i huvudrollen.

- Här i Syrien utnyttjas utlänningar och syrier mot varandra, men jag trodde väl aldrig att syrier skulle rekryteras även till Libyen. Folk som inte känner mitt land tror väl att vi alla är legoknektar, det är väldigt sorgligt.

Källor: AFP, Reuters, Mideast Monitor, Foreign Policy

.

Diskussion om artikeln