Elon Musk öppnade Teslas fabrik i Kalifornien trots förbud: "Om någon ska arresteras så ber jag att det endast är jag"
I USA har bilindustrin börjat återuppta sin produktion efter veckor av nedstängning. I Flera delstater har fabrikerna fått grönt ljus av myndigheterna men i Kalifornien har kändismiljardären Elon Musk beslutat att öppna elbilstillverkaren Teslas fabrik i strid mot lokala karantänsregler.
Nyheterna är goda för landets hårt drabbade arbetsmarknad. Bilindustrin står för sex procent av USA:s ekonomi och sysselsätter direkt över 835 000 amerikaner.
Coronanedstängningarna har lett till en våldsam ökning av arbetslösheten i USA och många delstater har nu börjat lätta på sina restriktioner för att försöka rädda situationen.
I Michigan började arbetarna återvända till fabrikerna på måndagen efter att delstatens guvernör Gretchen Whitmer lättat på begränsningarna.
Finns det en marknad?
Beslutet är viktigt för hela landet eftersom bilindustriklustret kring Detroit levererar komponenter till fabriker i hela landet.
Komponenttillverkaren Busche Performance Group började köra upp sina fabriker i Michigan på måndagen. Bolagets vd Joe Perkins uppger att full produktion inleds nästa vecka.
Arbetarna kommer att få ansiktsmasker och bolaget mäter febern på alla som kommer till jobbet. De anställda ska också fylla hälsoformulär för att försöka sålla ut möjliga coronafall.
– Allt är klart att tas i bruk. Den stora frågan nu är om folk kommer att köpa bilar, sa Perkins.
Musk trotsar förbud
En som räknar med att det finns marknad för bilar bara produktionen kommer i gång på nytt är Tesla-grundaren Elon Musk.
Musk meddelade på måndagen lokal tid att Teslas fabrik i Alameda i Kalifornien kommer att öppna på nytt i strid med lokala coronarestriktioner.
Kalifornien tillåter sedan fredagen fabrikerna att öppna på nytt. Men det beslutet gäller på delstatsnivå. Alamada County har infört egna restriktioner och enligt dem ska industrin fortfarande hålla stängt.
De lokala reglerna har företräde och därför såg det ut som att Tesla tvingas hålla stängt i en vecka till.
Hotade flytta
Förbudet har retat upp Musk, som anser att hans fabrik behandlas olika än resten av landets bilindustri. Påtryckningar från Tesla anses vara en tung orsak till att Kaliforniens guvernör Gavin Newsom gav grönt ljus till industrin.
Miljardären hade då redan hunnit hota att flytta hela produktionsanläggningen till en annan delstat om inte restriktionerna hävs.
I stället beslutade han att återuppta produktionen utan tillstånd.
– Tesla återupptar produktionen i dag i strid med reglerna i Alameda. Jag kommer att vara vid det löpande bandet tillsammans med alla andra. Om någon ska arresteras så ber jag att det endast är jag, skrev Musk på Twitter.
Han underströk att beslutet inte strider mot Kaliforniens coronabestämmelser.
Odemokratiskt
Elon Musk har sedan tidigare varit en hätsk kritiker av coronarestriktionerna. I slutet av april kallade han karantänsbestämmelserna i USA för odemokratiska och fascistiska.
– Det här är inte frihet, ge friheten tillbaka till folket, sa han.
Han tillade att nedstängningen av USA orsakar stora skador för företagen.
Anläggningen i Fremont i Alameda är Teslas viktigaste produktionsanläggning och en betydande arbetsgivare i regionen.
Massarbetslöshet
Antalet nya konstaterade coronafall har sjunkit något i USA under de senaste dagarna. De dagliga dödssiffrorna har också minskat.
Men siffrorna är fortsatt höga och myndigheterna tvingas gå en svår balansgång då ekonomin öppnas upp. För lite fördjupar krisen ytterligare och kostar jobb medan för mycket kan leda till nya massiva virusvågor.
För tillfället verkar oron över ekonomin dominera. De ekonomiska utsikterna har försämrats snabbt i takt med att allt fler företag tvingats säga upp sin personal.
I dag är fler amerikaner arbetslösa än någonsin sedan den stora depressionen på 1930-talet.
Källor: Reuters, BBC, Guardian, AP