Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenässtudenten Fred Shaw skrev sju laudatur mitt under coronakrisen - vill utforska fysikens värld i Storbritannien

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 04:44.
Man framför ett hus med förstutrappa.
Bildtext Den blivande studenten Fred Shaw studerar gärna fysik i Storbritannien, men först blir det militärtjänstgöring på hemorten Ekenäs.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Fred Shaw i Ekenäs hör till de blivande studenter som det har gått väldigt bra för i studentskrivningarna. Han fick det bästa resultatet i Ekenäs gymnasium med sina sju laudatur och en magna cum laude approbatur. Att läsa mycket och föra anteckningar har varit en bra studiemetod för honom.

Fred Shaw har fått vitsordet laudatur i lång matematik, fysik, lång engelska, historia, geografi, biologi och kemi. I “modersmålet” svenska skrev han magna cum laude approbatur. Men hans modersmål är engelska. Han är brittisk medborgare och flyttade till Finland som åttaåring.

Det gäller att veta vilka svar studentexamensnämnden vill ha

Fred Shaw säger att olika människor lär sig på olika sätt. För honom har det fungerat bra att läsa en hel del och föra anteckningar. Dessutom har han haft nytta av att han alltid har varit bra på fysik och matematik.

- Jag är bra på att skriva prov, jag är bra på att sätta det på papper och svara på frågorna. Det känns som att jag presterar nästan bättre när det är studentexamen än annars.

Fred Shaw har till och med kommit fram till att han kan ha skrivit bättre i något ämne än någon som egentligen behärskade ämnet bättre, eftersom han vet vad “de vill ha för svar”.

En gul stenbyggnad.
Bildtext Nog har min gymnasietid, skulle jag nästan våga säga, varit bästa tiden i mitt liv, säger Fred Shaw, som har gått i Ekenäs gymnasium. Han berömmer gymnasiet för att ha trevlig stämning.
Bild: Marica Hildén \ Yle

Har det varit lätt för dig att lära dig saker, ända sedan du var en liten pojke?

- Jag har alltid varit nyfiken, i varje fall. Matematiken har alltid varit lätt.

Coronakrisen ledde till stress

Hur påverkades du av de förändringar som skedde i studentskrivningarna på grund av coronakrisen?

- Det blev jobbigt och stressigt, som det blev för alla, svarar Fred Shaw.

I och med förändringarna hade han plötsligt bara tre dagar kvar i stället för tio till ett av realämnena.

- Man tvingades nog ändra på sitt lässchema ganska ordentligt.

Trots att Fred Shaw fick mindre tid än planerat för två realämnen som skrevs samma vecka, hade han det lättare än vissa studerande som fick lov att skriva fem ämnen samma vecka, berättar han.

Han har nog hunnit också med fritidssysselsättningar, trots studentskrivningarna. Han går vanligtvis på gym och tränar kickboxning. I och med coronakrisen har han löpt en hel del.

Storbritannien lockar

Efter militärtjänstgöringen, som inleds i juli vid Nylands brigad, siktar han på universitetsstudier i teoretisk fysik i Storbritannien.

Han har ännu inte bestämt vilket universitet det blir. Valet står mellan Imperial College London och University of Manchester. I och med att Fred Shaw fick så goda vitsord står det klart att han får en plats i vilket av dessa universitet han än väljer.

Så som det ser ut nu, skulle han helst arbeta som forskare inom fysik när han är klar med sin utbildning.

13.5.20 4.45. Artikeln korrigerades med rätt namn på universitetet i Manchester.

Diskussion om artikeln