Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avbrottet och osäkra framtiden stressar inte Tuukka Rask – men vardagen kräver anpassning: ”Plötsligt har du inget annat än blöjbyten och barnpassning, det är inte lätt”

Från 2020
Tuukka Rask.
Bildtext Tuukka Rask har gjort en lång karriär i Boston som mycket väl kan få fortsättning.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

Tuukka Rask har inte använt hockeypausen till att grubbla över om karriären fortsätter efter nästa säsong. Varken det eller en tvinande matchform stressar, säger han till tidningen Boston Globe. Vardagen utan hockey har däremot krävt anpassning för den nyblivna trebarnspappan.

Sedan den 12 mars har NHL-säsongen varit pausad och i nuläget finns inget beslut om hur och när säsongen eventuellt ska spelas klart. Den långa pausen och brist på isträning oroar ändå inte Tuukka Rask.

Till tidningen Boston Globe medger han att han inte jobbat på att hålla reflexerna i skick, men han har i övrigt försökt hålla sig i form. När det gäller kommer han att vara redo.

– Jag oroar mig inte för det. Jag vet att då vi får börja träna på isen igen så kommer det att ta några veckor och så är allt som normalt igen, säger han i en intervju med tidningen.

Rask blev pappa för tredje gången för några veckor sedan, och om inte hockeyformen oroar så har den nya vardagen varit något att anpassa sig till.

– Det är definitivt en utmaning när du är van att spela hockey på hög nivå. Plötsligt har du ingenting annat än blöjbyten och barnpassning. Det är inte lätt.

”Kanske jag är målvakten som spelar tills jag är 45”

Trots det funderar Rask inte aktivt på när han möjligen får spela hockey igen. Osäkerheten kring när säsongen återupptas, om den återupptas, när den tar slut och när sommarträningen startar stör honom inte.

– Att börja oroa sig och fundera på att vi kanske kommer att spela då eller då är onödigt och slukar bara energi. Det gör inget gott, åtminstone inte för mig.

– Att ha några barn här hemma håller dig upptagen och det är lätt att tänka på annat än hockey.

För 33-årige Rask är den här säsongen den näst sista på hans kontrakt som går ut 2022.

Trots att Rask tidigare luftade tankar om att eventuellt avsluta karriären efter nästa år, gick han snabbt därefter ut med att inga sådana planer finns.

Huruvida det blir kontraktsförhandlingar eller en fortsättning är inget han funderar på, men även nu säger han att han har lust att fortsätta. Till och med i tio år till.

– Jag har fortfarande lusten att spela och vinna – det driver mig. Jag har inte tänkt på någon ålder då jag borde eller kunde sluta. Kanske det är vid 36 eller 37, eller kanske det är vid 42. Kanske jag kommer att vara målvakten som spelar ända tills jag är 45 – eller kanske inte.