Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antisemitismen ökar i USA - rekordmånga incidenter inträffade under 2019

Från 2020
Synagogan Tree of Life i Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Bildtext I oktober 2018 dödades elva människor vid en attack mot den här synagogan i Pittsburgh i USA.
Bild: EPA-EFE/VINCENT PUGLIESE

Judarna i USA blir allt oftare föremål för kränkningar och våld. Under 2019 registrerades över 2 000 antisemitiska incidenter, vilket är fler än på över fyrtio år, uppger organisationen Anti-Defamation League (ADL).

I USA bokfördes under 2019 totalt 2 107 fall av angrepp, vandalism och trakasserier med antisemitiska förtecken. Det är en uppgång med tolv procent från 2018, och fler än någonsin sedan år 1979 då ADL började med registreringen. Tre av angreppen ledde till dödsoffer.

ADL:s verkställande direktör Jonathan Greenblatt förklarar den snabba uppgången med "normaliseringen av antisemitiskt språkbruk" och "det laddade läget i dagspolitiken" samt ökat bruk av sociala medier. I år har coronaviruspandemin på nytt satt fart på de antisemitiska konspirationsteorierna.

- Antisemitismen är som ett virus. Den verkar aldrig försvinna, och det finns inget enstaka botemedel, säger Greenblatt.

Incidenter inträffade i alla delstater förutom Alaska och Hawaii. Mer än hälften av dem skedde i New York City - i synnerhet i Brooklyn, där åtta attacker noterades på åtta dagar i december.

Skolbarn och studerande allt oftare målet

ADL noterar i sin årliga rapport att incidenterna vid synagogor och judiska församlingslokaler minskade något. Vid skolor och universitet fortsatte däremot antisemitismen att öka.

I minst 170 fall var motivet till hatbrotten "fientlighet mot Israel". Judiska skolelever och studerande blev ofta måltavla för angrepp på grund av "verklig eller föreställd koppling till Israel". 270 av dåden förövades enligt ADL av olika extremistgrupper.

Jonathan Greenblatt ser bättre undervisning om judisk historia och förintelsen som ett av de viktigaste verktygen i kampen mot hatet. ADL kommer att vända sig till delstaterna och de federala myndigheterna för att försäkra sig om att ämnet ingår i läroplanen.

Även den federala polisen FBI rapporterar att hatbrotten i USA ökat och nu nått sin högsta nivå på 16 år.

FBI har fastslagit att hatbrotten i New York City oftast riktas mot judar, men allmänt taget är det folk av latinamerikansk härkomst som utsätts mest. Utvecklingen får näring av Trump-administrationens hårda retorik och skärpta invandringspolitik.

AP, Reuters