Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska smittskyddschefen Fauci varnade för att lätta på restriktionerna för snabbt: ''Följderna kan bli allvarliga''

Från 2020
Uppdaterad 12.05.2020 21:41.
Anthony Fauci talar och gestikulerar med ena handen, med Vita husets logga i bakgrunden.
Bildtext Flera hälsoexperter uttalade sig inför senaten, budskapet var att epidemin ännu inte är över i USA. Arkivbild på Anthony Fauci.
Bild: Michael Reynolds / imago images / MediaPunch / All Over Press

Amerikanska smittskyddschefen Anthony Fauci varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga ifall USA:s städer och delstater återgår till det normala i ett för tidigt skede. Också andra hälsoexperter var inne på samma linje då de uttalade sig inför senaten under tisdagen.

Fauci hördes för första gången av senaten sedan mars, då president Trump utlyste nationellt nödläge på grund av pandemin.

Ifall människor samlas igen är det oundvikligt att antalet coronavirussmittor kommer att öka, men hur illa det går beror på hur förberedda samhällena är, sa Fauci inför senatens hälsoutskott.

– Det råder inga tvivel om att vi kommer att se nya fall då man lättar på restriktionerna.

Flera hälsoexperter vittnade också om att USA inte är utom fara ännu, trots att Trump uttalat sig om att USA kan ha passerat virustoppen redan i mitten av april.

Fauci varnade också för ställa sig allt för lättsinnligt till huruvida barn kan insjukna. Han framhöll att man ännu inte vet allt om viruset, och att det gäller att förhålla sig varsamt till det – särskilt vad beträffar barn.

I New York har åtminstone tre barn dött till följd av en infektionssjukdom som kan ha orsakats av coronaviruset.

Tohtori Anthony Fauci puhuu videoyhteyden kautta. Senaattorit kuuntelevat.
Bildtext Senatens session ordnades på distans, Fauci deltog till exempel via en videolänk.
Bild: Win McNafee / pool / EPA

Trump har drivit på staterna om att börja öppna upp, och bland annat miljardären och bilföretagaren Elon Musk valde att trotsa förbuden och öppnade biltillverkaren Teslas fabrik i Kalifornien i dag.

Fauci befarar att en liten ökning av antalet fall sedan kan leda till större utbrott, och menar att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

Han påminde också senaten om att det inte bara handlar om människoliv, utan att ett större utbrott också utgör ett bakslag för återupplivningen av ekonomin.

Fauci uttalade sig redan tidigare i dag för tidningen New York Times där han sa att ett för snabbt återöppnande kan leda till onödigt lidande och onödiga dödsfall.

Inga konflikter mellan Trumpadministrationen och experterna

Under Senatens session framhöll demokraterna främst de faror som ett för hastigt återöppnande kan medföra, medan republikanerna å sin sida betonade hur människor och ekonomin lider av förlängda restriktioner.

Demokraterna försökte få hälsoexperterna att kritisera Trumpadministrationens förfarande, republikanerna ville få bekräftelse på att det inte förekommer konflikter mellan administrationen och experterna.

Fauci menade ändå att det inte förekommer några motsättningar mellan honom och presidenten.

– Som jag sagt flera gånger ger jag råd och åsikter som bygger på vetenskaplig bevisning. Han lyssnar och respekterar dem, sa Fauci då en republikansk senator undrade hur hans och Trumps relation ser ut.

Förhoppningar om vaccin till hösten

Över 80 000 människor har dött till följd av sjukdomen covid-19 i USA, enligt statistik från John Hopkins-universitetet. Fauci sa ändå att antalet dödsfall sannolikt är högre än så.

Antalet coronadödsfall antas vara högre särskilt i delstaten New York, där flest dödsfall finns. Det eftersom många dött i sina hem, vilket innebär att de inte ingår i sjukhusens statistik över dödsoffer.

Epidemin är inte ännu under kontroll i USA. I vissa delstater har antalet nya fall börjat minska, medan fallen ökar i andra delstater.

– Jag tror vi är på väg i rätt riktning, men det betyder inte att vi lyckats kontrollera epidemin ännu, sa Fauci.

Enligt Fauci kan ett vaccin vara aktuellt sent på hösten eller i början av vintern. Det handlar ändå bara om en förhoppning, eftersom det inte finns några garantier för att man lyckas utveckla ett tillräckligt effektivt och säkert vaccin till dess.

Eftersom det ännu inte är aktuellt med ett vaccin är det viktigt att fortsätta hindra epidemin från att spridas ytterligare, och att försöka dämpa följderna den ger upphov till, sa Fauci.

Källor: New York Times, AP, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln