Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomipristagaren Bengt Holmström: Det är rädslan som gör coronakrisen farlig

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 13:50.
Nobel prize winner Economist Bengt Holmström.
Bildtext Professor Holmström ingår i expertgrupp som funderar på Finlands ekonomi efter koronan
Bild: Jani Saikko

Rädslan för coronaviruset kan utgöra ett större hot mot ekonomin än de restriktioner som viruset föranlett, säger professor Bengt Holmström till Yle. Han mottog ekonomipriset till minne av Alfred Nobel år 2016.

Det är enligt honom bortkastat att lätta på restriktionerna och stimulera konsumtionen med offentliga medel om folk inte vågar besöka affärer, gå på jobb och använda tjänster.

Det är just rädslan som gör viruset så betydelsefullt, säger Holmström.

Om vi fick en medicin som skulle lindra sjukdomen och ta bort rädslan för död och följdsjukdomar - då skulle den här krisen vara över på kort tid

- Om vi fick en medicin som skulle lindra sjukdomen och ta bort rädslan för död och följdsjukdomar - då skulle den här krisen vara över på kort tid, sade Holmström i Yleprogrammet Morgonettan.

Han betonar att det är viktigt att lätta på begränsningarna så att det igen blir tryggt för folk att gå till jobbet och besöka butiker.

På offentliga platser är det enligt Holmström skäl att använda ansiktsmask och hålla vederbörligt avstånd. Också utökad testning hör till verktygen då ekonomin igen börjar öppnas.

- Med att testa, spåra och isolera kan vi skapa en tryggare omgivning utan begränsningar.

Epidemin styr riktningen

Professor Bengt Holmström hör till den expertgrupp som funderar på Finlands ekonomiska framtid efter coronakrisen.

Gruppen leds av professor Vesa Vihriälä. Den har för regeringen presenterat ett paket som innehåller både stimulans och nedskärningar.

Den förra globala krisen var uttryckligen en finanskris, som ledde till att Finlands totalproduktion (bnp) rasade med 8,3 procent år 2009. Enligt Finansministeriets beräkningar krymper bnp med 5,5 procent i år på grund av coronan.

- Vi är i ett helt annat läge nu än under finanskrisen, påpekar Holmström. Nu handlar det om en chock som kommer utifrån. Nu tvingas vi leva länge på epidemins villkor.

Kan start up-världen visa vägen?

Nobelpristagaren Holmström är bekymrad över hur företagen kan hållas vid liv under dessa undantagsförhållanden.

- Många företag har sett sin försäljning halverats, och en del branscher har stannat upp helt. Hur ska vi hålla dessa företag vid liv då vi inte vet hur länge tillståndet varar, undrar Holmström.

Folk måste förstå att det sist och slutligen är företagsverksamheten som håller det här landet uppe

Han föreslår att man vad gäller företagsstöd tittar på start upp-världen. Där investerar man i bolag som kanske inte har startat någon verksamhet men som har en tydlig vision av framtiden och klara planer.

Vidare säger Holmström att friska företag inte ska tillåtas gå i konkurs.

- Folk måste förstå att det sist och slutligen är företagsverksamheten som håller det här landet uppe.

Artikeln är en översättning av Yleartikeln Talousnobelisti Bengt Holmström: Taudin pelko tekee koronaviruksesta merkittävän uhan Suomen taloudelle Översättare: Sara Langh