Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Så här ska den europeiska semestersäsongen räddas - vi sammanfattar innehållet i de färska EU-reglerna för resande i fem punkter

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 19:18.
Kitesurfare har samlats på en tom strand på Teneriffa.
Bildtext Tillsvidare är det tomt på stränderna på Teneriffa. Målet är öppna gränserna gradvis för turister.
Bild: imago images/ThomasReiner.pro/ All Over Press

EU-kommissionen presenterade i dag ett omfattande paket för resande och turism. Målet är att skapa förutsättningar för säkert resande i Europa. Vi sammanfattar innehållet i förslaget i fem punkter.

1. När blir det möjligt att resa igen?

Det finns inget specifikt datum för när det blir möjligt att resa mellan EU-länder igen.

EU-kommissionens plan för turism- och transporter syftar till att öppna för turister i flera faser.

Kommissionen utgår från att det ska vara möjligt att resa inom Europa så fort det epidemiologiska läget tillåter det. Det här såväl resor för att träffa familj och vänner som nöjesresor.

Tanken är att länder där utvecklingen av viruset varit snarlikt ska kunna öppna för resande sinsemellan. Det kan handla om om såväl grannländer som länder som ligger långt från varandra geografiskt.

Först därefter kan det bli aktuellt att häva de nationella gränskontrollerna helt och hållet.

Kommissionen betonar att upphävandet av restriktioner inte får leda till diskriminering. Alla invånare i ett visst land eller område ska ha samma rättigheter att resa, oberoende av nationalitet.

Det kommer inte att bli en normal sommar för någon oss. Men det behöver inte bli en förlorad sommar, säger kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager.

2. Vem påverkas av de nya rekommendationerna?

EU:s rekommendationer gäller såväl för företag som för privatpersoner.

Kommissionen betonar att målet inte är att åsidosätta de åtgärder som redan vidtagits i de enskilda medlemsländerna och inom företagen.

Vice ordföranden Margrethe Vestager betonar att medlemsländerna valt att tackla coronapandemin på olika sätt, och att resande och turister måste visa respekt för de nationella restriktionerna.

Kommissionen rekommenderar att personer som reser ska använda munskydd i kollektivtrafiken. Det här gäller speciellt på ställen där det annars är svårt att upprätthålla fysisk distans till andra människor, skriver kommissionen.

Såväl hälsovården som kontrollen av de inre gränserna är i sista hand en nationell angelägenhet. De åtgärder kommissionen föreslår i dag är alltså i första hand rekommendationer och inte bindande lagstiftning.

3. Hur viktig är turismen för Europa?

Turismen är en av de viktigaste näringsgrenarna i Europa. Man räknar med att sommarsäsongen inbringar 150 miljarder euro i intäkter på årlig nivå.

Turismnäringen står för ungefär 10 procent av EU:s sammanlagda BNP.

I många av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset är turismen en viktig arbetsgivare.

Enligt kommissionens ekonomiska vårprognos kommer Italiens och Spaniens ekonomier att krympa med närmare en tiondel i år till följd av coronakrisen.

Om krisen blir mer utdragen kan det ekonomiska raset bli ännu större, varnar kommissionen.

4. Hur påverkas mina rättigheter som konsument?

Coronakrisen har lett till att så gott som samtliga resor inom Europa avbokats eller skjutits upp.

Enligt EU:s regler har konsumenterna rätt att kräva återbetalning i kontanter för en resa som avbokats på grund av coronaviruset.

Samtidigt står många resebyråer och flygbolag inför en akut kassakris till följd av coronakrisen.

EU-kommissionen betonar att kunderna fortfarande har rätt att få pengarna tillbaka för resor som ställts in.

Samtidigt uppmanar Margrethe Vestager kunder att överväga att acceptera vouchers som kompensation i stället för kontanter för att underlätta företagens sits.

Kommissionen presenterade i dag riktlinjer som ska göra vouchers till ett mer attraktivt alternativ för kunderna. Bland annat ska värdekupongerna kunna bytas ut mot pengar efter att deras giltighetstid går ut.

Kommissionen vill också att medlemsländerna ska gå i godo för vouchers som beviljas för att garantera att kunderna får sina pengar tillbaka om företaget går under eller får betalningssvårigheter.

Man planerar också att inrätta en virtuellt karta med information om coronaläget och de restriktioner som råder i enskilda länder och regioner.

5. Vad innebär planerna för Finland?

Kommissionens rekommendationer är inte bindande för medlemsländerna.

Finland kan alltså fortfarande utfärda egna reserekommendationer och fatta beslut om de egna gränserna.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) säger till STT att en konsekvent målsättning vore att möjliggöra resande från Finland till hela Schengen-området samtidigt.

För tillfället rekommenderas inte resor utomlands. Regeringen tar ställning till kommissionens rekommendationer nästa vecka.

Kl: 17:33: Artikeln har uppdaterats med Timo Harakkas kommentar.

Åka till värmen i sommar - går det?

15:57

Diskussion om artikeln