Kolumn: Domstolsärenden, spelarmotstånd och tomma läktare – är det här den fotboll som vi har längtat efter i flera månader?
Vissa stänger butiken, betydligt fler känner att de måste öppna dörren. Fotbollen klyver Europa. I helgen blir Bundesliga en försökskanin – och resten kommer att titta på med uppspärrade ögon.
Efter många veckor med nostalgimatcher i sportkanalerna och livefotboll via skakiga datalinor från några av Europas mest undanskymda hörn mullrar seriespelet i gång med full kraft på lördag.
Tyskland är först ut, och plötsligt är Bundesliga det hetaste som idrottsvärlden har att erbjuda.
Borussia Dortmund mot Schalke 04 i det klassiska Ruhrderbyt, Union Berlin mot Bayern München i en fotbollskulturkrock, Werder Bremen mot Bayer Leverkusen i ett blåvitt möte.
Fina matcher och fina spelare – som i ett bredare och längre perspektiv kan forma en snitslad bana för resten av Fotbollseuropa.
Går det att spela fotboll under de här omständigheterna? Är det vettigt? Och är det verkligen den här fotbollen vi vill titta på?
Ska återuppstå till vilket pris som helst
Den tyska omstarten blir en provkarta för alla andra. Förbundskanslern Angela Merkel, den tyska regeringen och den tyska ligaföreningen har skissat upp noggranna riktlinjer för hur det här ska gå att genomföra i ett omtalat och omfattande pdf-dokument.
Coronakarantän på hotell en vecka före första matchen, tester två gånger i veckan för samtliga lag, läktare som gapar tomma resten av säsongen.
Bland annat.
Restriktionerna är tydliga, tuffa och talande för ett läge där fotbollen ska återuppstå till vilket pris som helst.
Nu tittar alla andra på det tyska experimentet – och det har redan uppstått problem. Borussia Dortmund-stjärnorna Axel Witsel och Emre Can bröt mot karantänreglerna och får inte spela i helgen, Borussia Mönchengladbach satte sina spelare i isolering först i måndags (men får trots det spela i helgen) och ett färskt coronafall har ställt in en match i den tyska andraligan.
Att det skulle stanna vid en framflyttad match är snudd på otänkbart. Ett virus vandrar över kontinenten och det bryr sig inte om att en del vill spela fotboll.
Något konkret att förhålla sig till
Just nu vattnas det ändå i munnen hos alla idrottsvänner. Efter månader av famlande i mörker har vi något konkret att förhålla oss till.
Bundesligastarten på lördag, finländska fotbollen som har rullat ut sitt upplägg, inhemska friidrotten som har satt sitt ramverk för den stympade sommaren.
Nu känner vi igen oss en aning – och när en rad andra länder dessutom har ringat in datum i almanackan och gått ut med förhoppningar om att få i gång sin fotboll börjar tv-tablåerna åtminstone delvis likna det som vi är vana vid.
De senaste dagarna har bland annat Portugal, Tjeckien och Danmark meddelat att det ska bli spel i respektive liga snart. Från Italien och Spanien kommer signaler om att säsongen ska slutföras – trots att coronaviruset plågar nationerna. I England finns en enorm vilja att få fart på Premier League och man siktar på den 12 juni.
Viljan att pumpa igång allt på nytt vittnar om hur viktig idrotten är – men framför allt hur totalt avgörande det är att bollen rullar.
I Tyskland är många elitklubbar riktigt illa ute om ligasäsongerna inte kan slutföras. Uteblivna tv-pengar skulle lämna så stora hål i ekonomin att konkurshotet flåsar i nacken hos en tredjedel av lagen i de två högsta serierna.
Till och med gräset desinficeras
Nästa vecka ska de engelska lagen börja träna tillsammans igen. Enligt BBC kommer hörnflaggorna, bollarna, målramarna och till och med gräset att desinficeras efter varje träning.
Spelarna ska coronatestas två gånger i veckan och mäta feber varje dag. En del har uttryckt sin oro för att börja spela fotboll igen och på onsdag träffas representanter för spelarna och tränarna i England.
– Vi borde inte ens prata om att starta fotbollen på nytt. Dödssiffrorna borde minska rejält först. Människors liv står på spel, säger Newcastles Danny Rose.
Londons borgmästare Sadiq Khan – en uttalad Liverpoolsupporter – har tydligt motsatt sig att det ska spelas Premier League-fotboll i huvudstaden i juni.
Tvingas ner i andradivisionen
Samtidigt har stora fotbollsländer som Frankrike och Nederländerna redan satt stopp för säsongerna för länge sen. Efter besluten har topplocket gått på flera håll.
Lilla Cambuur var på väg mot en stor skräll i Nederländerna, men på grund av beslutet att stryka upp- och nedflyttning får klubben inte spela i högsta serien nästa säsong.
– En skandal, sa klubbens ordförande.
I Frankrike väntar en rättsprocess. Där tvingas Amiens ner i andraligan – trots att klubben hade goda chanser att hänga kvar i Ligue 1.
– Det finns ingen sportslig rättvisa. Vi straffas och vi tvingas till en rättslig process för upprättelse, säger Amiens ordförande.
I de här två fallen finns det också ekonomiska smällar. Pengar och fotboll är tätt inlindade i varandra och coronakrisen har bara blivit ett nytt bevis i raden.
Plånboken går oftast före förnuftet. Hjulen måste snurra och tv-pengarna måste in för att rädda klubbarnas skinn – och då får det bli en massa matcher utan de som står bakom laget i vått och torrt.
Vilken fotboll vill du se? Jag kommer att sakna 82 000 åskådare i Dortmund som bara bryr sig om att favoritlaget ska vara bäst på lördag.