Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan alla barn tillbaka på dagis i morgon igen – Benjamin: "Vi måste tvätta händerna hela tiden"

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 14:16.
Dagisbarn klättrar i lekställningar på en dagisgård.
Bildtext Nästan alla barnen väntas till daghemmet Grankotten igen på torsdag.
Bild: Markku Rantala / Yle

På torsdag öppnar daghemmen dörrarna igen för alla barn efter närmare två månader av undantagstider. I Grankulla var endast ett av tio barn på dagis under den sista veckan i mars. I morgon väntas barnen strömma in till daghemmet Grankotten igen. En del tjuvstartade redan i början av månaden.

Under de senaste veckorna har allt fler barn börjat dyka upp på daghemmen i vårt land. För många föräldrar är det en stor lättnad att daghemmen återgår till det normala igen den 14 maj.

En av dem är Emilie Santavirta från Grankulla. Familjens sexåriga dotter Ylva återvände till daghemmet Grankotten redan förra veckan.

- Vi förde nog mycket diskussioner med min man, men resonerade så att vårt dagisbarn har det mycket bättre på dagis. Hon började vantrivas hemma och hade tråkigt utan kompisar, säger Santavirta som arbetar på distans.

Emilie santavirta.
Bildtext Emilie Santavirta tycker att det är skönt att dottern får återvända till daghemmet.
Bild: Markku Rantala / Yle

Även Benjamin Söderholm kom till daghemmet Grankotten redan förra veckan. Han är på strålande humör när mamman lämnar honom vid dörren på morgonen.

Sexåringen säger att det känns bra att komma till daghemmet igen. En del saker är annorlunda i och med coronaviruset, berättar han.

- Vi tvättar händerna hela tiden, säger Benjamin.

Inga pendlande leksaker

Personalen på daghemmet Grankotten ser fram emot att få träffa flera barn igen. Nästan alla barn väntas vara tillbaka på torsdag.

För de allra minsta är det nästan som en nystart att börja om igen.

- Vi har förberett oss på en liten mjuklandning, speciellt för dem som är mindre som kan ha svårt att komma tillbaka efter att ha varit hemma med föräldrarna ganska länge, säger Kristina Gustafsson, föreståndare för daghemmet Grankotten.

Kristian Gustafsson päiväkodin johtaja Grankotten, Kauniainen
Bildtext Kristina Gustafsson ser fram emot att träffa alla barn igen.
Bild: Markku Rantala / Yle

Alla barn som hittills kommit tillbaka har varit jätteglada - och det är vi också!

― Kristina Gustafsson, föreståndare för daghemmet Grankotten

Samtidigt har man skärpt alla hygienregler. Föräldrarna får inte komma in på daghemmet, ytorna torkas effektivt, barnen ska ha rena kläder på och byta om hemma. Dessutom får inga leksaker åka fram och tillbaka mellan hem och dagis.

Ändå får barnen också i fortsättningen den närhet de behöver, försäkrar Gustafsson. Speciellt de minsta är spontana och kan inte hindras från att kramas ibland.

- I mån av möjlighet försöker vi hålla distans men de får komma nära! Det blir inte på det sättet att de inte skulle få komma i famnen när de behöver det, säger Gustafsson.

Från bara några barn till fulla daghem

Statistik från daghemruntom i landet visar att det under undantagstiden har varit glesast på de nyländska daghemmen, medan Södra Österbotten har haft bland den högsta närvaron på landets daghem.

I Grankulla gick nästan bara ett av tio barn på dagis under den sista veckan i mars. Efter det började något fler barn dyka upp för varje vecka i april. Samma trend syns i hela landets statistik. I början av maj ökade andelen avsevärt, i Grankulla såg man en ökning på omkring femtio procent jämfört med aprilveckorna.

Lastentarha Grankotten kauniainen.
Bildtext Barnen på daghemmet Grankotten har fullt upp med att tömma den stora pölen på gården.
Bild: Markku Rantala / Yle

De kommande veckorna visar om daghemmen fylls igen. För föräldrarnas del blir de sista vårveckorna annorlunda i år. Det blir inga traditionella vårfester och Idas sommarvisor i gymnastiksalar. Men för de små dagisbarnen ser de närmaste veckorna ut att bli nästan som vanliga igen.

Benjamin och hans vänner har redan fullt upp med vårens viktigaste gårdsarbete i Grankulla - att fylla de små hinkarna med vatten från gårdens djupaste vattenpöl.

Diskussion om artikeln