Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien går mot en katastrofal coronasituation utan någon egentlig plan för att stoppa epidemin

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 07:34.
En skyddsklädd gravgrävare bär på två kors
Bildtext Dödssiffran från coronautbrottet i Brasilien stiger nu snabbt. Experter varnar för att det enda som återstår är att försöka undvika en total katastrof.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brasilien är på väg att bli det nya epicentret för coronapandemin. Under det senaste dygnet har antalet bekräftade coronafall i landet stigit till över 178 000 vilket är fler än i Tyskland.

I motsats till de värst drabbade länderna i Europa stiger smittokurvan fortfarande snabbt. Det samma gäller antalet dödsoffer.

Antalet bekräftade dödsfall under det senaste dygnet var 881, vilket är den högsta siffran hittills.

Siffrorna är dessutom klart i underkant. Brasiliens testningskapacitet ligger långt efter de flesta europeiska ländernas.

På måndagen hade Brasilien analyserat 338 000 coronatester under de senaste tre månaderna. Ytterligare 145 000 tester väntar på analys. Tyskland som satsat stort på testning analyserade nästan samma siffra (300 000) på en enda vecka.

En gravgrävare står framför en massgrav med kors i handen
Bildtext I Manaus begravs många av offren i massgravar
Bild: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Det konstaterade dödstalet ligger på drygt 12 400 personer, men också den siffran är sannolikt grovt i underkant.

Många fattiga brasilianare dör i sina hem utan att ha testats eller haft tillgång till vård. De här dödsfallen bokförs därför inte alls alltid som coronafall.

Redan i slutet av april visade bilder från Manaus i norra Brasilien att myndigheterna tvingats öppna massgravar för att hantera det stora antalet döda i staden.

Flera kistor på rad på en begravningsplats i Manaus i Brasilien. Bredvid kistorna står skyddsklädda människor
Bildtext Antalet döda i coronautbrottet i Manaus är sannolikt betydligt högre än de officiella siffrorna
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Daniel Alves ingår i en forskargrupp som undersökt smittoläget i Brasilien. Enligt forskargruppen är det verkliga smittotalet i landet sannolikt 10 till 15 gånger högre än de officiella siffrorna.

– Brasilien testar bara de personer som måste tas in på sjukhus, säger forskaren Domingo Alves.

– Det är svårt att veta vad som egentligen pågår från det data vi har tillgång till. Vi har ingen egentlig plan för hantera utbrottet. Pandemin drar igenom landet som den vill, sa han till nyhetsbyrån AFP.

Kaotisk respons

Brasiliens reaktion på pandemin har varit kaotisk. Landets högerpresident Jair Bolsonaro motsätter sig hårda åtgärder med motiveringen att skadorna på ekonomin är ett större hot en viruset.

Demonstranter vifrar med Brasiliens flagga och höjer nävarna för att visa sitt stöd för president Jair Bolsonaro
Bildtext Bolsonaro har flera gånger uppmanat sina anhängare att demonstrera mot coronarestriktionerna
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Samtidigt har en del delstater och guvernörer gått emot presidentens vilja och utlyst lokala nedstängningar.

Bolsonaro har svarat med en order som klassar en rad branscher – till exempel hårfrisörer och gym – som samhällsbärande. Det betyder att de inte kan stängas ned för att stoppa smittospridningen.

Minst tio guvernörer har uppgett att de inte kommer att följa ordern.

– Bolsonaro marscherar mot ett stup och vill ta oss alla med sig, skrev Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel på Twitter.

Få åtgärder

Hittills har endast kring 20 städer beslutat om kraftiga begränsningar av rörelsefriheten. Åtgärdernas effekt begränsas av att Bolsonaro samtidigt uppmanar folket att ignorera uppmaningar att stanna hemma.

Merparten av Brasiliens 27 delstatsguvernören har kritiserat Bolsonaros utspel, men hittills har ingen av dem utlyst täckande obligatoriska utegångsförbud i sina delstater.

En skyddsklädd man tittar fram bakom en skärm. I bakgrunden står en skåpbil med öppen baklucka
Bildtext Sjukhusen och bårhusen i många städer är redan nu överfulla
Bild: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Den oklara situationen har resulterat i att sjukhusen blivit överbelastade i många städer. Samtidigt fortsätter viruset att härja mer eller mindre fritt.

Läkare vittnar om att de tvingats välja vilka patienter som ska vård och vilka som lämnas att dö.

Undvika total katastrof

Miguel Lago är chef för Brasiliens institut för studier inom hälsopolitik. Institutets uppgift är bland annat att förse hälsovården med råd och information.

– Det är för sent att undvika en sjukhuskollaps, men det är definitivt inte försent att avvärja en större katastrof säger han.

Lago säger att obligatoriska nedstängningar över hela landet skulle hjälpa situationen. Enligt honom kommer läget snabbt att bli kritiskt om inget görs.

– Vi måste undvika en total katastrof.

Svårt beslut

Många politiker på stads- och delstatsnivå oroar sig för att strikta karantänsbestämmelser kan visa sig impopulära.

Brasilien håller lokalval i år och guvernörsval 2022 och många politiker sneglar nu oroligt på sina popularitetssiffror.

Men de snabbt stigande dödssiffrorna har fått flera guvernörer att tänka om. Under de senaste tre dagarna har guvernörerna i tre nordliga delstater infört obligatoriska nedstängningar i sina delstatshuvudstäder.

Besluten kom efter att städernas intensivvårdsavdelningar fyllts av covid-19-patienter.

Men i storstäderna Rio de Janeiro och Sao Paolo har myndigheterna ännu inte utfärdat några utegångsförbud. Det trots att städerna är hårt drabbade av pandemin.

– Utegångsförbud borde ha införts för senast tre veckor sedan då epidemin hade börjat ta fart, men ännu inte uppnått den fart den har i dag, säger läkaren och forskaren Margareth Dalcomo.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln