Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Island stoppade coronan – börjar släppa in turister

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 10:28.
Gejsern Strokkur på Island får ett utbrott.
Bildtext Turister vid gejsern Strokkur i januari, innan corpnaviruset stoppade inresandet.
Bild: Ullstein bild/All Over Press

Island har beslutat att ta emot turister igen senast den 15 juni. Landet är det första i Europa att ha en klar plan för hur den ekonomiskt viktiga turismen ska kunna återupptas.

Island var ett av de värst coronadrabbade länderna i förhållande till folkmängden, men inga nya fall har uppdagats på flera dagar och antalet aktivt sjuka som hälsomyndigheterna känner till var på onsdagen endast 13, varav en enda på sjukhus.

Viruset har orsakat tio dödsfall i landet med 360 000 invånare.

Eftersom epidemin nu betraktas vara under kontroll och besegrad åtminstone hittills, har regeringen fattat beslut om att öppna Island för turister igen. Det ska ske senast den 15 juni.

Villkoret för inresa är att man låter sig coronatestas vid ankomst.

Keflavíks internationella flygplats på Island.
Bildtext Så gott som alla turister anländer till Island via Keflavíks flygplats.
Bild: Isavia

Inresande testas på den internationella flygplatsen i Keflavík och får resultatet samma dag. De kommer att tillåtas ta sig till sin inkvartering i väntan på resultatet.

Turister kan också presentera ett färskt testresultat från sitt hemland, men de isländska myndigheterna garanterar inte att det accepteras.

Den som vägrar låta sig testas försätts i två veckors karantän. Den som konstateras bära på viruset isoleras likaså omedelbart.

Tills vidare är det oklart om den isländska regeringen eller de resande ska stå för kostnaderna för testandet.

Inne i terminalen på Keflavíks flygplats på Island.
Bildtext Coronatesterna kommer att göras i terminalen på flygplatsen.
Bild: Isavia

Island hör till de europeiska länder som är mest beroende av turismen för sin ekonomi.

Läs mera: Så här ska den europeiska semestersäsongen räddas - vi sammanfattar innehållet i de färska EU-reglerna för resande i fem punkter

Läs mera: Desperation på de populära turistorterna i Europa: "Vi känner oss som bönder som tigger om regn"

Turismen lyfte upp den isländska ekonomin efter bankkraschen och finanskrisen 2008–2009. Antalet turister växte från en halv miljon till över två miljoner på tio år.

Läs mera: Islänningarna som steg ur askan

Men i fjol minskade turismen med 14 procent. Det berodde främst på att det isländska lågprisflygbolaget Wow Air gick i konkurs och inte fick någon efterträdare som konkurrent till det dominerande Icelandair.

Dessutom hade det häftigt ökande turistantalet med påföljande trängsel och stigande priser börjat påverka utlänningars vilja att besöka Island.

Wow Airs och Icelandairs flygplan på Keflavíks flygplats.
Bildtext Wow Air hade tio plan, flög till drygt 20 destinationer och var främsta konkurrent till Icelandair.
Bild: Imago images/Aviation-Stock/All Over Press

Trots att coronasmittan nu ser ut att vara kväst på Island tills vidare fortsätter myndigheterna med omfattande virustest.

Island har hittills testat över 15 procent av sin befolkning, vilket är i världstopp. Myndigheterna förbereder också omfattande test av antikroppar hos befolkningen.

För att spåra smittan har myndigheterna haft hjälp av den inhemska appen Rakning C-19, som laddats ned av 38 procent av befolkningen – också det en andel som hör till de högsta i världen.

Hälsomyndigheterna har i alla fall påpekat att appen inte varit avgörande för virusbekämpningen. Den har varit ett komplement till traditionella manuella metoder som telefonsamtal.