Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus jobbar vidare med patientsäkerheten – nu på nationell nivå

Från 2020
Ingången till akuten på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Ingången till akuten på Vasa centralsjukhus. Arkivbild.
Bild: Yle/Hans Holmgren

Regeringen har beviljat Vasa sjukvårdsdistrikt ett statsunderstöd på tre miljoner euro för uppgiften att bli nationell samordnare för arbetet med patient- och klientsäkerhet.

Vasa centralsjukhus har följt god praxis och inledde år 2017 ett övergripande forskningsprogram om patientsäkerhet.

Hösten 2019 inleddes ett riksomfattande No Harm-nätverk för att främja utvecklingen och forskningen kring patient- och klientsäkerheten. I de övriga sjukvårdsdistrikten finns inget motsvarande engagemang eller enheter.

- Det långsiktiga arbetet som utförts inom Vasa sjukvårdsdistrikt belönas. Sjukvårdsdistriktet har målmedvetet utvecklat patientsäkerheten redan i flera år, säger en nöjd riksdagsledamot Kim Berg (SDP) i ett pressmeddelande.

Enligt Berg kommer alla i fortsättningen att dra nytta av det arbete som utförts i Vasa i samband med den riksomfattande specialuppgiften.

Syftet med utvecklingsarbetet som förverkligas med statsunderstödet är att ta fram rekommendationer, verksamhetsmodeller och nya verktyg för att säkerställa patient- och klientsäkerheten för både personal och klienter.

- Sjukvårdsdistriktet har i uppgiften beredskap att också beakta de språkliga aspekternas betydelse för patienternas och klienternas säkerhet, säger Berg.

Diskussion om artikeln