Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen överens om företagsstöden – besluten presenteras på en presskonferens i dag klockan 9

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 21:31.
Finansminister Katri Kulmuni (C) på väg ut ur Ständerhuset efter regeringens förhandlingar den 13 maj 2020.
Bildtext Finansminister Katri Kulmuni (C) på väg ut ur Ständerhuset efter regeringens förhandlingar den 13 maj 2020.
Bild: Lehtikuva

Regeringens förhandlingar om företagsstöden är avslutades på onsdagskvällen. Det blir presskonferens klockan nio i dag, torsdag. Svenska Yle sänder presskonferensen direkt, både på Arenan och Yle Fem.

Näringsminister Mika Lintilä väntas vara på plats på dagens presskonferens.

Enligt medieuppgifter är regeringen överens om det praktiska kring företagsstöden. Företag kan enligt uppgifter få ett maximibelopp på 200 000 euro för löpande kostnader i bidrag, och summan behöver inte betalas tillbaka.

Den lägsta summa som kan fås väntas vara 2 000 euro. Också egenföretagare kan ansöka om stödet.

Stödet kan användas för att täcka löpande kostnader som hyra och löner. Med stödet vill man försöka rädda företag från konkurs med anledning av coronakrisen.

– Det är alldeles centralt både för Finansministeriet och hela landet att vi inte hamnar i en konkursvåg. Det kostar, men lönar sig, sade en fåordig Katri Kulmuni till Yle Uutiset på väg till dagens förhandlingar.

För att ansöka om stödet måste företagets omsättning ha minskat kraftigt. Det finns ändå ännu inga uppgifter om hur mycket företagets omsättning måste ha minskat för att kunna ansöka om stödet.

Särskilt servicebranschen väntas ha goda förutsättningar för att få stödet, eftersom coronakrisen lett till minskat kundantal och stängda tjänster.

Stödet väntas ändå vara ett allmänt bidrag för alla branscher som påverkats av coronavirusepidemin.

Statskontoret är enligt uppgifter den instans som ansvarar för utdelning av stödet.

Regeringen inte överens om återöppning av restauranger

Regeringen diskuterade också restriktionerna som gäller restaurangerna, men de förhandlingarna återupptas nästa veckas tisdag. Beslut gällande kundantal och öppettider väntas presenteras efter det.

En av tvistefrågorna är huruvida restaurangerna kan öppnas med olika tidtabell beroende på var i landet restaurangen finns och hur coronaläget är där. En av nackdelarna för det anses vara att människor från andra orter sedan tar sig till barer som är öppna.

Inrikesminister Maria Ohisalo sa tidigare under onsdagen att det är sannolikt att till exempel kaféer kan slå upp sina dörrar tidigare än nattklubbar.

Källor: STT, Yle Uutiset, HS

Diskussion om artikeln