Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärare ser nya möjligheter i framtidens skola: "Eleverna har varit försökskaniner i dagens skolexperiment"

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 09:59.
Heidi von Bonsdorff och Johan Jansson på skolgården i solen. Finno skola i Esbo april 2020.
Bildtext Heidi von Bonsdorff och Johan Jansson arbetar vid Finno skola i Esbo.
Bild: Yle/Anna Savonius

Ett enormt skolexperiment ingen kunnat föreställa sig innan det var ett faktum. En distansskola, som körde igång över en natt och tvingade skolans alla parter till ett jättelikt digisprång. Lärarna ser sig själva som försökskaniner tillsammans med eleverna i en helt ny situation, när coronapandemin är ett faktum i Finland.

– Möjligheterna som öppnas i och med våra nya sätt att arbeta i skolan är ofantliga, säger specialklasslärare Heidi von Bonsdorff i Finno skola i Esbo.

Pirrigt även för lärarna: Vi har lärt oss att det mesta är möjligt

2:42

Hon säger att alla lärt sig vad som fungerar bättre, och vad som fungerar sämre då det kommer till skola på distans. Eleverna tacklar också nya sätt att arbeta på väldigt olika sätt.

– Vi behöver träffas nu, fortsätter Johan Jansson, även han specialklasslärare i Finno skola. Vi behöver se hur eleverna mår efter distanstiden för att tänka framåt, på höstterminen.

Vi behöver fånga upp elever i farozonen

Johan Jansson

Han säger att skoluppgifterna har varit övermäktiga för en del elever och de befinner sig nu i farozonen.

– Vi behöver fånga upp dem och korrigera kursen, säger Jansson. Vi behöver också få ett ordentligt avslut på terminen.

Jansson bedömer också att fysiskt avstånd kan bli en utmaning för de yngre eleverna. De har svårt att förstå vad det innebär.

På skolgården i Finno har skolassistenterna ritat olika figurer på asfalten. Redskap såsom bollar är inte tillåtna, därför måste lekarna genomföras på annat sätt.

Skolan är annorlunda nu

Ängslan och glädjetjut har avlöst varandra bland både elever och lärare inför starten. Det här har vi rapporterat om tidigare på Svenska Yle. Det gäller att lära sig att leva med den osäkerhet coronaviruset för med sig i samhället, på alla plan just nu.

– Vi har arbetat febrilt för att kunna följa de nya reglerna om avstånd, hygien och gruppstorlekar i skolan, säger rektor Anders Rosenqvist. Han basar för både Brändö och Degerö lågstadieskola i Helsingfors.

Han tror att köerna i skolorna blir mindre än tidigare. I Brändö kan lågstadiet använda gymnasiets utrymmen. På Degerö har skolbiblioteket tagits i bruk.

– Med noggrann planering har vi fått in olika rasttider, olika mattider, små grupper och tydliga instruktioner, förklarar Rosenqvist.

Anders Rosenqvist är rektor för både Brändö lågstadium och Degerö lågstadium, båda i Helsingfors.
Bildtext Anders Rosenqvist är rektor för två lågstadier, ett på Brändö, ett annat på Degerö i Helsingfors.
Bild: Yle/Anna Savonius

Han säger att hela personalen arbetat hårt för "det nya normala" i skolan. Kök, städning, undervisning - allt har man tvingats se över.

– Jag känner mig trygg inför dagen, säger han. Vi kan inte kramas på riktigt nu, utan får visa vår glädje över att ses på andra sätt.

Hur många stannar hemma?

I både Finno skola och lågstadierna på Degerö och i Brändö är det bara en handfull elever som anmälts som frånvarande.

von Bonsdorff talar om ett tiotal elever, Rosenqvist om 3–5 procent av eleverna.

– De får skoluppgifter hem, precis som vi gör om man anhåller om ledigt för att åka på resa med familjen. Distansskola är inte aktuell nu utan frånvarande elever behöver sköta skolarbetet hemma, uppger lärarna.

Alla de intervjuade säger att det låter bra med flexibilitet mellan distansskola och närundervisning i höst, när man vet hur epidemiläget är - men att det inte är aktuellt för tillfället.

– Nu gäller det bara att se till att vi klarar av de här två resterande veckorna före sommarlovet, säger Anders Rosenqvist. Efter sommaren kan situationen igen se helt annorlunda ut.

Diskussion om artikeln