Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kritiserar sin populära smittskyddschef Anthony Fauci: "Det är inte acceptabelt"

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 10:16.
USA:s president Donald Trump kritiserade den ansedda smittskyddschefen Anthony Fauci då han träffade delstatsguvernörer i Vita huset. Trump var den enda som inte bar ett ansiktsskydd.
Bildtext USA:s president Donald Trump kritiserade den ansedda smittskyddschefen Anthony Fauci då han träffade delstatsguvernörer i Vita huset. Trump var den enda som inte bar ett ansiktsskydd.
Bild: /All Over Press

President Donald Trump kritiserar den ansedda smittskyddschefen Anthony Fauci i hårda ordalag. Trump är särskilt kritisk mot Faucis uttalande om att man bör ta det försiktigt då samhället och skolor öppnas.

Enligt Trump bör skolorna öppnas inom den närmaste framtiden medan Fauci i går konstaterade att det är oklart om skolorna kan öppnas ens i höst.

Trump vill också att ekonomin öppnas så snabbt som möjligt trots att det amerikanska smittskyddsinstitutets chef vill skynda långsamt beroende på coronaläget, som håller på att förvärras på mångas håll i landet.

– Vårt land bör återgå till det normala och det är inte möjligt om skolorna är stängda, sade Trump efter ett möte med delstatsguvernörer i Vita huset.

Väntat mothugg

Trumps kritik var väntad eftersom Fauci uppenbart är mer försiktig än Trump och för att den långvarige smittskyddschefen åtnjuter betydligt större förtroende och respekt bland allmänheten än Trump.

I går varnade Fauci för att öppna skolor alltför tidigt, eftersom man inte vet tillräckligt om coronavirusets inverkan på barn.

– Vi vet inte allt om detta virus och vi bör vara försiktiga, särskilt då det gäller barn, konstaterade Fauci inför senatens hälsovårdsutskott i går.

Trump kom i går kväll med sitt mothugg då han direkt angrep Faucis ståndpunkt.

– Det är inte acceptabelt, särskilt vad gäller skolor, sade Trump som hävdade att viruset inte påverkar unga människor så allvarligt.

Smittskyddschefen Anthony Fauci förhördes av senaten via video.
Bildtext Smittskyddschefen Anthony Fauci förhördes av senatens hälsovårdsutskott via video.
Bild: /All Over Press

Amerikanska medier uppger att Trump var förvånad över Faucis uttalande i senatens direktsända förhör.

Fauci medgav bland annat att det officiella antalet döda sannolikt är alltför lågt medan Trump och hans närmaste medarbetare har påstått att dödstalet är alltför högt och borde skrivas ner.

– Myndigheterna säger att dödsorsaken är corona i stället för att rapportera att insjuknade har dött av en hjärtattack, säger Trump även om han också har konstaterat att den officiella statistiken stämmer och är mer genomskinlig än till exempel Kinas.

Trumps anhängare går till attack

Medier som hängivet stöder Trump, så som tv-kanalen Fox News, har trappat upp kritiken mot Fauci på sistone och det har redan i veckor gått rykten om att Trump helst skulle sparka den alltför självständiga smittskyddschefen.

Trump är redan den sjätte presidenten som Fauci har arbetat för och han dyker alltid upp i tv då landet hotas av epidemier. Han är därför ett populärt ansikte i motsats till Trump vars popularitet har dalat till följd av epidemin.

Om Fauci sparkas skulle stödet för presidenten kanske urholkas ytterligare, befarar hans medarbetare.

Kinesiska hackare

Vita huset har också försökt lägga skulden för USA:s dystra coronaläge på Kina. Amerikanska myndigheter varnar nu för risken att kinesiska hackare stjäl forskningsresultat om viruset, särskilt vad gäller vaccin.

– Kinas försök att rikta sig in på dessa sektorer utgör ett betydande hot mot nationens coronarespons, varnade den federala polisen FBI och cybersäkerhetsbyrån Cisa i ett gemensamt uttalande.

Varken FBI eller Cisa lade ändå fram några bevis på att kinesiska hackare skulle ha stulit forskningsresultat och Peking avvisade genast kritiken.

USA har gått sin egen väg vad gäller utveckling av ett coronavaccin och amerikanerna deltar inte i ett globalt forskningsprogram som man nyligen kom överens om.

USA registrerade för andra dagen i rad över 1 800 avlidna till följd av coronaviruset. Nästan 85 000 insjuknade har avlidit medan man har bekräftat nästan 1,4 miljoner smittade i USA.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln