Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Företag med märkbart försämrad omsättning får stöd under två månader - näringsminister Mika Lintilä presenterade företagsstöden

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 09:50.
Svenska Yle Live: regeringens pressinfo om företagsstöd - Spela upp på Arenan

Regeringen har kommit överens om en del av det praktiska gällande företagsstöden. Många detaljer är fortfarande oklara efter presskonferensen som näringsminister Mika Lintilä (Centern) höll i.

På presskonferensen på torsdag morgon framkom det att de nya företagsstöden kan sökas av alla företag vars omsättning sjunkit kraftigt i och med coronakrisen. Det är ändå fortfarande oklart hur stor dykning det ska vara fråga om och vilken tidsperiod den nuvarande omsättningen jämförs med. Också stiftelser och föreningar kommer kunna ansöka om stöd.

Företagarna ska själva ansöka om stöden och tanken är att ansökningsprocessen ska vara så snabb och enkel som möjligt. Statskontoret fattar sedan beslut om stöden på basis av ansökningen och uppgifter från Skatteförvaltningen.

Företagen kan få ett stöd på upp till 200 000 euro under en tidsperiod på två månader. Tidigare stöd kommer inverka på hur mycket pengar företagen får. Stöd från Business Finland och NTM-centralerna beaktas till 70 procent.

Stödet kan användas för att täcka löpande kostnader som hyra och löner. Lintilä kan inte säga när stöden börjar delas ut, men tror att man är klar med förberedelserna vid månadsskiftet.

I den här artikeln kan du se presskonferensen simultantolkad till svenska. Vill du se presskonferensen på finska hittar du den här.

Vi följde presskonferensen i textform: