Färre har vaccinerats i år än tidigare – THL:s Salminen: Det här är mycket, mycket oroväckande
Färre bebisar, barn och unga har vaccinerats under början av det här året jämfört med fjolåret. Det gäller samtliga vaccin, men speciellt det femvalenta vaccinet.
Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar att flera vacciners täckning minskat kraftigt i flera sjukvårdsdistrikt jämfört med maj i fjol. Det gäller pneumokockvaccin, vaccin mot rotavirus och det femvalenta vaccinet.
Det femvalenta vaccinets täckning bland bebisar har minskat med 6–16 procentenheter.
Enligt THL är de regionala skillnaderna stora.
"Vaccin måste tas också under undantagsförhållanden"
Institutet påminner alla om att vaccinen måste tas – även under en epidemi.
– Coronaepidemin har påverkat genomförandet av det nationella vaccinationsprogrammet för barn och unga. I många kommuner är rådgivningen och skolhälsovårdens tjänster begränsade. Dessutom har föräldrar skjutit upp rådgivningstider på grund av coronaläget, säger specialist Mia Kontio från THL i ett pressmeddelande.
Det är inte bara tagandet av pneumokockvaccinet, vaccinet mot rotavirus och det femvalenta vaccinet som minskat. THL rapporterar också att färre tagit den första dosen av MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, röda hund och påssjuka. Täckningen har minskat med 10 procentenheter i fem sjukvårdsdistrikt jämfört med förra våren.
Speciellt i östra Savolax har färre tagit MPR-vaccinet i år.
– Det här är mycket, mycket oroväckande och kräver åtgärder för att stöda föräldrarna och uppföljning av situationen. Det får inte uppstå ytterligare hälsorisk under undantagsförhållande för generationen som växer upp, skriver THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen på Twitter.
De största förändringarna i täckningen har skett i Päijänne-Tavastland där täckningen minskat med 22,5 procentenheter och Norra Savolax med en minskning på 14,2 procentenheter.
I Kymmenedalen, Satakunta och Lappland har vaccineringen minskat med cirka 5 procentenheter.
I Nyland har vaccineringen minskat med 4 procentenheter.
I Österbotten och i Egentliga Finland har vaccineringen minskat med under 0,5 procentenheter. Här kan du se läget i ditt landskap.
De här vaccinen måste vara i kraft i grundskolan
THL skriver att det är viktigt att skolhälsovården tar tag i vaccineringen nu när distansundervisningen avslutats.
Det är speciellt viktigt att alla i grundskolan fått DTP-vaccinet som skyddar mot difteri, tetanus och pertussis och vaccin mot vattkoppor för de som inte är skyddade mot det. Alla flickor ska också få två omgångar HPV-vaccin som skyddar mot papillomvirus.
– Det nationella vaccinationsprogrammet är utformat så att vaccinen skyddar vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att gå på besök både på rådgivningen och i skolhälsovården under exceptionella omständigheter, så att det inte uppstår brister i vaccinationsskyddet, säger Mia Kontio.