Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tester visar att ansiktsskydd av tyg gör att vi kan gå närmare varann – och polyester är bättre än bomull

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 16:33.
Ali Harlin testar ett ansiktsskydd.
Bildtext Forskningsprofessor Ali Harlin testar ett ansiktsskydd av polyester. "Det här blev vår testvinnare", berättar han.
Bild: Markku Rantala / Yle

Ansiktsskydd av tyg skyddar inte användaren mot coronavirus, men gör det svårare för smittan att sprida sig. Det visar tester vid Teknologiska forskningscentralen VTT.

VTT inledde för ett par veckor sedan tester för att ta reda på hur ansiktsskydd av tyg – eller munskydd som de ofta kallas – kan användas för att bekämpa coronaepidemin.

Resultatet bekräftar misstankarna om att de inte skyddar användaren.

Forskningsprofessor Ali Harlin berättar att tyget inte skyddar användaren särskilt mycket, men att det däremot är bra på att skydda andra i närheten.

– Jag skyddar andra människor som jag träffar, och de människor som kommer närmare än två meter från mig är inte i fara. Faran börjar då vid en halv meters avstånd från mig.

I praktiken handlar det om att ansiktsskydd bromsar upp dropparna som bildas när man hostar, nyser eller andas ut.

VTT:s forskningsresultat är i linje med både det Institutet för hälsa och välfärd THL och världshälsoorganisationen WHO har sagt redan länge, att ansiktsskydden främst skyddar folk i ens närhet.

Harlin påpekar att det nu i coronavirustider är viktigt att använda sådana här skydd när man inte kan hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter.

– Fördelen är särskilt när det är trångt. Om du är i bussen eller i butiken.

Ansiktsskydd kan alltså få en viktig roll när samhället öppnas upp allt mer, och det lättas på restriktioner.

Harlin säger att om redan hälften av befolkningen skulle använda bra ansiktsskydd av tyg när de inte kan hålla säkerhetsavståndet så skulle virusets reproduktionstal, R-talet, minska en hel del.

– Det är värdefullt att använda ansiktsskydd. Och alla behöver inte heller använda det. Alla kan inte göra det, om de till exempel har astma eller hjärtproblem.

Det har enligt VTT att göra med att andningen kan försvåras när man bär ansiktsskydd.

Ali harlin esittelee kangasmaskia.
Bildtext Forskningscentralen VTT tillverkade ansiktsskydd av bomullstyg och polyestertyg enligt anvisningar från Marthaförbundet.
Bild: Markku Rantala / Yle

Tygskydd av vanliga textilier filtrerar enligt VTT:s beräkningar bort mellan 20 och 45 procent av de små partiklarna, och polyester är betydligt bättre än bomull. En förklaring till det kan vara att polyester lättare skapar statisk elektricitet.

Det kan jämföras med att andningsskydd av klass FFP2 filtrerar bort 96% och andningsskydd av klass FFP3 filtrerar bort 99%.

– Om du kan arbeta 8 timmar med ett professionell filterskydd så har du bara cirka 10 minuter tid på dig med ett ansiktsskydd av tyg, säger Ali Harlin.

Det är också viktigt att inte använda ansiktsskydd av tyg alltför länge.

– Redan efter en timme är de mindre effektiva, så helst borde man inte använda dem längre än så, påpekar Harlin.

Han tillägger att de bäst rengörs bäst i tvättmaskin med program för vittvätt i 90 grader. Det innebär ändå att polyestern troligen krymper, om man har ett skydd av det materialet.

Ansiktsskydd av tyg ska ska vara gjorda av material som inte stör andningen.

Social- och hälsovårdsministeriet gör som bäst en utredning kring hur man i Finland borde göra gällande ansiktsskydd - ska det vara rekommenderat eller till och med obligatoriskt att använda dem i vissa situationer.

Mer information om det väntas om ungefär ett par veckor.

Diskussion om artikeln